MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

April - Het vrije leven

1219 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het vrije leven


Hydrangea_anomala_ssp._petiolaris_400.jp

Het echte 3D-tuinieren lukt in kleine tuinen alleen goed met klimplanten. Klimplanten kleuren en camoufleren makkelijk hele muren, schuttingen, schuurtjes en nog veel meer. Klimplanten tegen gevels zorgen voor extra isolatie. Ze staan stevig geworteld in de grond, maar vragen in de tuin bijna geen bodemruimte.

 

Er zijn er honderden om uit de kiezen: rijke bloeiers, groenblijvers, zelfhechters, slingeraars en winders, vaste planten en heesters, soorten die verrukkelijk kunnen geuren en andere die dichte groene wanden kunnen vormen en minder esthetische zaken moeiteloos aan het oog onttrekken en verfraaien. Er zijn er die makkelijk 10 m of meer klimmen, maar ook klauteraars die met hun bloemen hooguit op een bescheiden 2 à 3 m pronken (op neus- en oogniveau bij het langslopen). U kunt ook prachtige combinaties maken, bijv. rozen met clematis, blauweregen met druif, klimop met kamperfoelie, of kiwi met hop of passieflora.

 

We halen er een paar voor het voetlicht


• De schijnaugurk
 (Akebia quinata) is een vrolijke klimmer met dunne, donker gekleurde ranken en heel mooi, fijn, vijfdelig blad. Als deze uit China, Japan en Korea afkomstige plant in april-mei bloeit met paarsbruinrode bloemen – vandaar ook wel de naam ‘chocoladeplant’ – geurt de hele tuin verrukkelijk naar vanille. Later verschijnen in een warme zomer groene, donkerpaars verkleurende vruchten die op 5-10 cm lange, dikke augurken lijken. Er zitten zwarte zaden in. Akebia kan met zijn hechtranken tegen gaas of een andere klimsteun tot 7 m hoog klimmen. Hij is half wintergroen. In een strenge winter verliest hij zijn blad. Hij groeit in iedere normale tuingrond en in zon tot halfschaduw.

 


• Groenblijvende clematis
 (Clematis armandii) komt uit West-China. Deze exotisch aandoende plant heeft smal, langwerpig, leerachtig blad dat in zachte winters aanblijft. Vanwege de matige winterhardheid moet hij op een beschutte plek tegen een zuidmuur groeien of – nog beter – in een grote pot of kuip en ’s winters worden beschermd. Hij bloeit in april-mei met grote trossen kleine roomwitte bloemen die – net zoals Akebia – naar vanille geuren. Er zijn verschillende cultivars, o.a. ‘Apple Blossom’ met lichtroze bloemen en  bronskleurig uitlopend blad, en ‘Snowdrift’ met witte, sterker geurende bloemen.

Het grote plantengeslacht Clematis telt ruim 500 soorten en wel 1500 cultuurvormen. De meeste verliezen hun blad in de herfst en zijn zeer winterhard. De bloeitijden lopen uiteen van heel vroeg in het jaar (bijv. C. alpina met blauwe, knikkende klokjesbloemen), via zomerbloeiers met massa’s grote witte, roze, rode, gele, blauwe of paarse bloemen, tot herfstbloeiers zoals C. flammula die van augustus tot oktober is overdekt met kleine witte, heerlijk geurende bloemen. Daarna volgt prachtig, lang aanblijvend, zijdeachtig vruchtpluis (ook bij veel andere soorten). Deze soort werd al in de 16e eeuw gekweekt! Wie goed kiest, kan van het vroege voorjaar tot laat in de herfst van bloeiende clematissen genieten.


• Klimhortensia
 (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) is een fraaie, tot 5 m of meer hoge, zelfhechtende klimmer uit Japan en Korea, die het zelfs tegen een muur op het noorden goed doet. Hij bloeit in juni-juli met grote platte schermen witte bloemen. Niet wintergroen.

Verzorging

Klimplanten groeien graag in voedzame, humusrijke, diep losgemaakte, iets vochtig blijvende grond. Sommige, zoals klimop (Hedera) of wingerd (Parthenocissus) hechten zichzelf vast, andere hebben een klimsteun nodig. De voet van clematissen tegen fel zonlicht beschermen.

Akebia_quinata_240.jpg Akebia quinata

Clematis armandii 240.jpg  Clematis armandii

 

Tuintips voor april

Vroeg bloeiende struiken na de bloei snoeien; zaaien en planten; wintergroene heesters en coniferen planten; onkruid wieden; plantensteunen bij hoge vaste planten zetten; organische mulch tussen de planten aanbrengen; gazon maaien en bemesten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen