MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aprilse grillen

294 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aprilse grillen


Maart is als het eerste zaadje dat in het kweekteiltje de kop opsteekt en nog alle kanten uit kan. Het is als het eerste kiemplantje dat ondergronds naar boven friemelt en de grond met een groen stipje kleurt. Maart is de oefening naar de grote triomf. Maart schetst met schuchtere potloodveegjes de eerste contouren en zet hier en daar een accentje neer: klinkt het niet, dan botst het maar. Diegene die na mij komt zal wel de brokken lijmen, zo meent maart terwijl hij met een nachtelijke vrieskou alle nieuwe rozenscheutjes in de tuin velt. Maart oefent in ontwikkeling en mag de eerste wankele stapjes zetten. Maart heeft het voordeel om ontluikend te mogen zijn.  

April mag niet meer oefenen. Hij moet zich reppen, want alles moet tijdig klaar zijn om de feestmaand mei te verwelkomen. April kán niet talmen.  Hij moet resultaat boeken, het goede voorbeeld geven, en hoge verwachtingen inlossen. April moet kleur bekennen in de tuin en hij heeft het er zwaar mee. Het ene moment zucht en kreunt april onder een bulderende wind met striemende regen en felle hagelbuien. Een tel later straalt hij in een weldoend zonnetje en loopt hij met flinke groene passen in het rond.

  gbapril.jpg

April lengt de dagen in sneltreinvaart en laat de roep van de koekoek halverwege de maand horen. Hij wrijft de slaperige ogen uit van alle winterslapers die nog rustig bleven doordutten. Hij wenkt naar de trekvogels die instinctief,volgens de biologische klok, terug de oude vertrouwde plek opzoeken. April levert primeur met de onovertroffen bloesem van rijke boomgaarden.Hij heeft het ontzettend druk en kan niet rekenen op bestendig mooi weer. Hij loopt nerveus heen en weer zoals een overactieve jongeling die duizend en één dingen tegelijk wil doen en niets afwerkt. Hij doet het allemaal in zijn eentje en krijgt de schuld wanneer het spaak loopt door tegenslag. Er wordt beschuldigend naar hem gewezen wanneer zijn dagen gevuld zijn met slecht weer en vrieskou, als waren het verdorven kameraden.

April heeft het ongeluk niet te beschikken over ijsheiligen die broederlijk op pad de laatste vriesprik opeisen en mei onbezoedeld laten. Mei werkt af waar april zo druk mee bezig was. Mei zet de puntjes op de i en wordt met lof en eer onthaald. Mei wordt de hemel in geprezen. “ Groeizame buien” zegt de tuinier in mei, en wanneer die groeizame buien te lang duren wordt weer een verwijtende vinger naar april opgestoken: ‘verschaft april mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen’ zegt een oud spreekwoord dat de schuld legt bij april wanneer mei somber is en kil.     

April… Of hoe steeds weer dezelfde de pineut is    

Greet Berghmans

blaeckerhof@hotmail.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen