MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aqualog vijverrollen: biologisch evenwicht in vijvers en natuurlijke zwembaden

3368 x gelezen
Didier T. door Didier Teerlinck • Vrijdag 10 April 2015 Volg Didier T.

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Aqualog.

De Aqualog® vijverrol wordt geplaatst in vijvers en natuurlijke zwembaden om een biologisch evenwicht te bekomen. De vijverrol bestaat uit een compacte hoeveelheid bruinkoolvezels die door hun structuur een ideale voedingsbodem vormen voor allerlei micro-organismen...

Zo worden op een klein volume een groot aantal micro-organismen gehuisvest, die in staat zijn om:

 • De pH neutraal te houden
 • Een biologisch evenwicht te bekomen
 • Algengroei tegen te gaan

 

Het vervult dezelfde rol als de meeste substraten, doch op compacter volume - tot 80% minder volume. In bestaande toestanden, zoals lava filters, kan het een ideale aanvulling zijn om betere resultaten te bekomen.

Wat zijn de typische eigenschappen van de Aqualog® vijverrol?

Voor vijvers: de rol wordt bij voorkeur in het stroomprofiel van de vijver geplaatst, volledig ondergedompeld, en kan voorzien worden van aangepaste waterplanten. De wortels van de waterplanten nestelen zich omheen de bruinkoolvezels die rijk zijn aan voedingsstoffen (stikstof en fosfaat), die uit het vijverwater zijn gehaald. We rekenen op ongeveer 5000 liter vijverwater voor 1 Aqualog® vijverrol. De rol kan geplaatst worden in visrijke vijvers, zij zijn onschadelijk voor de fauna, en flora trouwens.

Voor zwemvijvers: Voor zwemvijvers volstaan een 10-tal rollen voor een gemiddelde vijver (40000 L gemiddeld). De rollen worden bovenop de aanwezige substraat filter geplaatst, volledig ondergedompeld, en worden bij voorkeur beplant met aangepaste waterplanten.

De rollen zullen zo veel mogelijk van de aanwezige nutriënten absorberen (=voedingsbodem van de algen) waardoor algengroei sterk beperkt wordt. Algengroei zal zich hoofdzaklelijk beperken rondom de Aqualog® vijverrollen, eenvoudig te verwijderen dus.


Welke waterplanten zijn het meest geschikt om op de Aqualog® vijverrol te plaatsen?

Op de website worden 18 waterplanten voorgesteld die bijdragen aan de goede werking van bruinkoolvezels. Deze planten worden per 6 stuks aangeboden, en kunnen rechtstreeks op de vijverrol worden geplant. Het volstaat om een kleine inkeping te maken in het omhullende net en de plant vast te zetten.

Hoe plaats ik een Aqualog® vijverrol?

Plaats een rol voorzichtig in het water, en duw lichtjes onder. De rol zal ietwat bovendrijven, doch zal binnen de 24uur naar de bodem zinken. Als dit gebeurd is kan je de rol verplaatsen naar de locatie die je vooropgesteld hebt. Aangezien er een net in polyethyleen draad rond de vezels zit, kan het net gebruiken om het te verankeren aan een vijverrand, eventueel de ruimte opvullen met substraat, en dan gaan beplanten.

Wat is de levensduur van de Aqualog® vijverrol?

Bruinkoolvezels zijn enkele tientallen miljoen jaren oud, en hebben een hoge weerstand tegen verrotting (wetenschappelijke term = hoge C/N factor). Ze gaan 4 keer langer mee dan gelijkwaardige kokosvezels. Gemiddeld kan men stellen dat de bruinkoolvezels zeker 30 jaar hun eigenschappen bewaren. In combinatie met aangepaste waterplanten kan de vijverrol voor vele jaren biologisch evenwicht bezorgen in uw vijver. Losliggende niet-beplante rollen zullen na verloop van tijd verzadigd geraken en moeten vervangen worden. Het restproduct is recycleerbaar en kan in de bodem verwerkt worden, of op de composthoop gegooid worden.

4 reacties

 • Kunstkrabbels G. Kunstkrabbels G. Ik zou graag zo'n Aqualog Vijverrol in mijn vijver plaatsen.
  Vrijdag 10 April 2015 om 18:56
 • Lieven G. Lieven G. Even meedoen met de wedstrijd en wie weet :)
  Zaterdag 11 April 2015 om 09:10
 • Ted Ted Ik heb ze graag met mosterd. ;-)
  Zondag 12 April 2015 om 06:55
 • Luc H. Luc H. Is er iemand die effectief positief resultaat heeft gezien bij gebruik van de Aqualog vijverrollen?
  Zondag 14 Juni 2015 om 20:34

Log in om een reactie te plaatsen