MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Arbutus unedo - Aardbeiboom

8120 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

arbutus unedo vruchten  arbutus unedo bloemen

Naam

Arbutus unedo Aardbeiboom

Familie

Ericaceae

Herkomst

westelijke Middellandse Zeegebied en Ierland

Hoogte

To ca. 10m (max) In de tuin meestal niet veel groter dan 5m.

Blad

Groenblijvend. Groen glanzend, getand blad. Lichtere onderzijde. Ca.10cm. Langwerpig tot omgekeerd eirond.  

Bloemen

Hangende witte, urnvormige bloemen in eindstandige, hangende trossen. Bloeitijd: herfst september/oktober De bloemen doen denken aan deze van Pieris (ook een lid van de heidefamilie).  

Vruchten

De aardbeiachtige vruchten verschijnen tegelijkertijd met de bloemen. De ruwe, rode vruchten ontstaan namelijk uit bloemen van het vorige jaar.

Standplaats

Zonnig, beschut Groeit zowel op zure als kalkrijke grond. Heeft een hekel aan schaduw en vochtige grond (vooral in de winterperiode)

Algemeen

De aardbeiboom is een decoratieve kleine boom of grote heester die op zijn mooist is in de herfst en vroege winter, als de bloemen terzelfdertijd met de vruchten verschijnen. De vruchten hebben een rijpingstijd nodig van zowat twaalf maanden waardoor ze in alle stadia aan de boom verschijnen: de jonge vruchten zijn groen van kleur daarna verkleuren  ze geel, oranje om uiteindelijk rood te worden. De vruchten zijn eetbaar maar ze zijn niet erg smakelijk. In Corsica maakt men een wijn van de vruchten, in Spanje wordt er een likeur van gemaakt, en in Portugal maakt men er de likeur Medronho (soort grappa) van. De boom komt vrij algemeen voor in de landen rond de Middellandse Zee. Oude exemplaren hebben een ruwe knoestige roodachtig bruine bast.

De boom groeit het best op een vruchtbare, goed doorlatende grond. Hij verdraagt veel wind maar die wind mag niet gecombineerd zijn aan koude temperaturen. Een zonnige, beschutte  plaats is aangewezen voor een goede bloei. Eens hij is aangeslagen verdraagt hij zelfs redelijk goed droge omstandigheden. Vorstgevoelig tot matig winterhard. Best in de eerste jaren een bescherming geven in de winter. Met het vooruitzicht op minder strenge winters is het een boom met een toekomst in ons klimaat. Groeit ook op een kalkrijke grond.

Vermeerderen kan vanuit stek of uit zaad.

'Rubra' is een cultivar met roze bloemen.

'Compacta' een kleine dichtvertakte niet zo rijkbloeiende struik.

Goed om weten

van het zeer buigzame hout worden meubelen gemaakt.

 

 
arbutus unedo arbutus unedo

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen