MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Arctium lappa - Grote klis

2189 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

groteklit1.jpg

Naam

 Arctium lappa

Nederlandse naam

 Grote klis

Familie

 Compositae, Asteraceae

Herkomst Europa en Azië

Hoogte

 Tot 150 cm

Bloei

 Distelachtige bloemen, paars, violet, purper of lila  Bloemen met haakvormige schutbladen

Bloeitijd

 juni tot september

Blad

 Enkelvoudig, eirond

Algemeen

 Tweejarige of meerjarige kruidachtige plant die  algemeen voorkomt in bermen en open plekken in  bossen en langs rivieren.    'lappa' betekent vasthouden en verwijst naar de  eigenschap van de bloemhoofdjes om zich vast te  hechten aan kledij of in de vacht van dieren.

 Grote klit staat bekend om zijn geneeskrachtige  eigenschappen: thee van deze plant zou helpen bij  reuma- en jichtklachten.  De wortel bevat stoffen die helpen bij huidaandoeningen  zoals acne.  Het sap van de bladeren en stengels wordt gebruikt  tegen vettig haar.

  groteklit.jpg

De natuur als inspiratie Een leuke wetenswaardigheid! Tijdens een natuurwandeling in 1948 hangen de sokken van de Zwitser Georges de Mestral vol met de zaaddozen van een voor hem onbekende plant. Nader onderzoek vertelt hem dat het om de grote klit (Arctium lappa) gaat. Als geboren ontdekker en uitvinder is hij gefascineerd door het kleefvermogen van deze plant. Een stukje komt al snel onder de microscoop terecht en zo ontdekt hij de honderden microscopisch kleine haakjes. Een commercieel belletje rinkelt door zijn hoofd want voor hem is het duidelijk dat hier toekomst in zit. Meer bepaald als vervanger voor de ritssluiting. Samen met een Franse wever begint hij te experimenteren met nylondraad. In 1955 neemt hij een patent op de uitvinding en tegen eind jaren vijftig produceert zijn fabriek reeds55.000 kmvelcro per jaar. Zo zie je maar hoe een natuurwandeling je op ideeën kan brengen. Goed om weten: de naam velcro - ook klittenband genoemd - komt van het franse velours (fluweel) en crochet (haak).

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen