MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Argyranthemum frutescens - Struikmargriet - Zomermargriet

30114 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

argyranthemum_450.jpg

Naam

Argyranthemum frutescens

Nederlandse naam

Struikmargriet, zomermargriet

Algemene kenmerken

De struikmargriet is een sterk vertakkende struik met diep ingesneden bladeren en de typische witte bloemen met een geel hart. Er zijn nu echter diverse cultivars ontwikkeld met afwijkende bloemkleuren. Reeds vroeg in het voorjaar worden deze planten aangeboden als terrasplant of de kleinere exemplaren om toe te passen in potten en bloembakken. De bloei is rijk en houdt maanden aan. De plant is makkelijk in allerlei vormen te telen en wordt ook veel op stam aangeboden. De lichte bloemkleur en het blauwgroene of grijsgroene blad laten zich perfect combineren met andere planten. Als solitair in sierpotten wordt hij echter het meest toegepast en komt hij het best tot zijn recht.

Verzorging

Een makkelijke kuipplant. Enkel zorgen dat hij regelmatig water krijgt en zeker niet laten uitdrogen. De lange bloeiperiode vraagt veel voeding van de plant, daarom regelmatig plantenvoeding geven. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen en knip de stengels met vergelend blad weg. De plant moet voor de eerste nachtvorst naar binnen. Om ze over te houden moet je ze op een koele lichte plaats zetten en spaarzaam water geven. De kluit echter nooit laten uitdrogen. Het loont de moeite om in de nazomer stekken te nemen maar het is uiteraard makkelijker om elk jaar een nieuw exemplaar aan te schaffen.

  Algemene tips voor planten in potten:

 

 • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
 • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
 • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
 • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
 • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
 • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
 • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
 • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 

 

 

 

argyranthemum.jpg

   

1 reactie

 • Annie V. Annie V. Mag de struikmagriet in volle zon staan.?
  Zondag 10 Juli 2016 om 14:02

Log in om een reactie te plaatsen