MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Artemisia dracunculus - Dragon

4604 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

dragon.jpg

Naam

 Artemisia dracunculus

Nederlandse naam

 Dragon, estragon  De naam komt van het Arabische 'tarkhoum' of van  het Griekse 'drakon'

Familie

 Asteraceae, Compositae

Herkomst

 Zuid-Europa  Oorspronkelijk uit Centraal-Azië.  Is waarschijnlijk in de 12de eeuw via de kruisvaarders in  de kloostertuinen in Vlaanderen en Nederland  terechtgekomen.

Zaaien/ vermeerderen

 In het voorjaar wortelstekken nemen of in de zomer  kopstekken.  In het voorjaar (april) zaaien.

Hoogte

 90 cm

Bloeitijd

 Bloeit zelden in koudere klimaten. In warmere streken  bloeit de plant met pluimen kleine gele bloemen.

Algemene kenmerken

Winterharde kruidachtige, sterk vertakte vaste plant. Aromatische lange, smalle, donkergroene bladeren met een pikante smaak met anijsachtige bijsmaak.  De bladeren bevatten aromatische olieklieren aan de onderzijde. Bossige plant met smalle langwerpige bladeren. De jonge blaadjes zijn het meest aromatisch.

 Er zijn twee soorten:

  • 'Franse dragon' of 'echte dragon' wordt het meest gebruikt.
  • 'Russische dragon': deze soort is groter en heeft donkerder bladeren maar is bitterder en vrijwel geurloos.
     

 De plant dankt de kenmerkende geur aan een fenol dat estragol heet, vandaar ook de Franse naam: estragon. Estragol is chemisch nauw verwant aan de anijsgeur anethol.

 Goed om weten: 'Mexicaanse dragon' is Tagetes lucida  een plant uit het afrikaantjesgeslacht.

Standplaats/ habitat

 Zonnige, beschutte plaats. Ook in halfschaduw.  Natte voeten vermijden.  Goed doorlatende grond.  Beschermen tegen wintervocht.  Dragon kan ook in potten geteeld worden.  Potten met dragon zet je in de winter best op een  vorstvrije plaats.

Keuken

 Delicate, sterke smaak. Steeds vers gebruiken, het  volle aroma verdwijnt bij verhitting.  Bij kip, vis (paling in 't groen), sauzen en ei- of kaas-  gerechten.  Toegepast in kruidenazijn (dragonazijn), mosterd,  kruidenboter en slasauzen.  Dragon is een onderdeel van béarnaisesaus (KLIK HIER)  en ook van het Franse fines herbes-mengsel.  Om het te bewaren kan je het drogen, blancheren of  invriezen.  NIET MEEKOKEN

Gebruik

 De bladeren bevatten jodium, minerale zouten en  vitamine A en C. Thee van de bladeren bevordert de  eetlust en spijsvertering.  De wortel helpt bij kiespijn.  De olie werkt kalmerend. Kan toegepast worden in  een basisolie voor massage, zeep en badolie.    Werd vroeger gebruikt als eetlustopwekker en bij  kiespijn en het bevordert de spijsvertering.  Werd ook gebruikt als geneesmiddel tegen de beten  van giftige dieren en Arabieren gebruikten het als  middel tegen de builenpest.

   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen