MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Arum italicum 'Marmoratum' - Gevlekte aronskelk

3750 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

arum_italicum_marmoratum_1.jpg

Naam

 Arum italicum 'Marmoratum'

Nederlandse naam

 Gevlekte aronskelk

Familie

 Araceae

Herkomst

 Komt voor in heel Z.- en W.-Europa en N.-Afrika

Hoogte

 30-40cm

Bloeitijd

 Mei-juni. Groenwitte bloem. Na de bloei oranje bessen.  De bloem wordt gevormd door een compacte  bloeikolf die wordt omgeven door een groot lichtgroen  schutblad    Opgelet: De hele plant is giftig en bevat onder meer  kristallen van calciumoxalaat.  Het zijn vooral de bloedrode bessen die voor  problemen kunnen zorgen omdat ze de aandacht van  kinderen kunnen trekken. Het inslikken en kauwen van  de bessen veroorzaakt brandende pijn in mond en  keel. Ook misselijkheid, braken, diarree, buikpijn  kunnen optreden.  Dieren hebben nauwelijks belangstelling voor de plant.

Algemene kenmerken

 Makkelijk te telen en opvallende plant omwille van het  decoratieve, pijlvormige blad met een fraaie witte of  crèmekleurige bladtekening.  Het blad verschijnt reeds in de herfst, de bloemen pas  in het voorjaar.  Na de bloei verschijnen feloranje tot rode bessen.  Het pijlvormige blad is geschikt om te worden gebruikt  in boeketjes doordat het lang houdbaar is op water.  De plant combineert mooi met sneeuwklokjes.

 Arum italicum is een stinzenplant.

Planttijd

 Najaar: eind september- eind november.  Als plantdiepte neem je twee keer de hoogte van de  bol: 10-12cm

Standplaats

 Volledige of gedeeltelijke schaduw.  Vochtige kalkrijke en voedzame grond.  Zeer mooi te combineren met vroegbloeiende planten  zoals sneeuwklokjes, Helleborus, anemoontjes,  Pulmonaria  Geschikt voor verwildering en in de watertuin, vijver-  rand.  Winterdek geven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen