MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aspartaam is kankerverwekkend

669 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De zoetstof aspartaam, die vooral gebruikt wordt in lightproducten, blijkt een sterk kankerverwekkend product te zijn. Dat toont onderzoek aan de universiteit van Bologna in Italië aan. De onderzoekers pleiten dan ook voor een herziening van de Amerikaanse en Europese richtlijnen. Die laten 40 milligram toe per dag en per kilo lichaamsgewicht. Maar de zoetstof zou al kankerverwekkend zijn bij de helft van die hoeveelheid. Die laten 40 milligram toe per dag en per kilo lichaamsgewicht. Maar de zoetstof zou al kankerverwekkend zijn bij de helft van die hoeveelheid.

Onderzoek op ratten toonde namelijk aan dat reeds bij het toedienen van kleine hoeveelheden, de dieren kanker ontwikkelden.

Maar de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat nuanceert de resultaten van het onderzoek. Volgens hem is aspartaam niet schadelijk als die met mate wordt gebruikt "Ten eerste is het niet omdat in een dierenmodel, zoals ratten, bepaalde kankers werden vastgesteld, dat dit per definitie ook bij de mens zo zou zijn", zegt Tytgat

"De algemeen aanvaarde norm voor aspartaam in Europa is veertig milligram per kilo lichaamsgewicht. Als je dat vertaalt naar mensentaal, dan moet je al vier of vijf liter van een light-drank drinken, waar aspartaam als zoetstof in zit, om boven die veiligheidsdrempel uit te komen. En dat is toch wel al heel veel drank".

Toch maant de Gentse kankerpreventiespecialist Nik Van Larebeke aan tot voorzichtigheid. "Zolang we niet met zekerheid weten of aspartaam minder gevaarlijk is voor de mens dan voor de rat, halen we ons gebruik van aspartaam beter grondig naar beneden".

Bron: Belga/ Vrtnieuws.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen