MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Asperge

3784 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

clip_image001(11).png

Wetenschappelijke naam

Asparagus officinalis

Familie

Liliaceae (Asparagaceae)

 

 

 

 

Algemeen

De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen waartoe ondermeer ook de lelie, narcis, prei en knoflook behoren. Het is een meerjarig gewas dat een vaste plaats moet krijgen omdat de planten meestal zo’n tien jaar op hetzelfde perceel blijven staan. Er zijn mannelijke en vrouwelijke aspergeplanten. De mannelijke planten genieten bij de telers de voorkeur omdat de opbrengst hiervan wel 40% hoger ligt dan bij de vrouwelijke.

Asperges vragen een bepaalde grondsoort, vandaar dat de aspergeteelt zo streekgebonden is. Voor België is dat de streek rond Mechelen, Brabant, Klein Brabant (Puurs, Bornem, Willebroek); in Nederland concentreert de teelt zich rond Noord-Limburg en in Frankrijk is  Argenteuil (in de buurt van Parijs) het centrum van de aspergeteelt. In Argenteuil zouden ook voor het eerst de witte asperges geteeld zijn door de planten te bedekken met grond.

Asperges zijn al heel lang gekend en geliefd. Rond 3000 voor Christus waren ze al in Egypte gekend, dat bewijzen afbeeldingen die men terugvond in de grafwanden van farao’s. Daarna leerden ook de Grieken deze groente kennen. De eerste beschrijvingen van teeltwijze en recepten komen uit de Romeinse tijd. Romeinen vonden het een ware delicatesse en schijnbaar waren ze het lievelingsgerecht van keizer Augustus. In de Middeleeuwen werden ze verbouwd in de kloostertuinen en werden asperges vooral aanzien als geneeskrachtige plant.

Als je de aspergeplant laat doorgroeien wordt hij ongeveer 1.2m hoog en vormt een mooi kantachtig bloemscherm met donkere bessen.

Teelt

 

 

 

 

 

  

Vermits de teelt van asperges meerdere jaren duurt is het noodzakelijk om het perceel goed voor te bereiden en in optimale conditie te houden. Het ‘witte goud’ vraagt een lange en arbeidsintensieve teelt en oogst.

Wat de bodem betreft hebben asperges voorkeur voor:-lemige zandgrond of lichte zandleemgrond -droge bodem, geen hoge grondwaterstand  (roestvlekken kan hiervan het gevolg zijn) -een bodem die snel opwarmt -een humusrijke bodem; pH 6.8 -geen keien of grind en geen storende lagen. -laag kleigehalte zodat de grond vlugger opwarmt en makkelijk bewerkbaar blijft. -in de herfst voor het aanplanten de bodem diep bewerken en indien mogelijk stalmest gebruiken. -het perceel onkruidvrij houden.


Teelt voor witte asperges

Wanneer men bij de teelt vertrekt vanuit zaad, wordt er in maart/april gezaaid in rijen, 1.5cm diep. Na opkomst (+/- 6 weken) de planten dunnen op 15cm uit elkaar. In de professionele teelt gebeurt dit machinaal en zeer precies omdat het aspergezaad zeer duur is. Na één jaar bekomt men een plant (klauw) die gerooid wordt en daarna wordt uitgeplant in geulen. Dit gebeurt van ong. half maart tot begin april. Laat de klauwen niet uitdrogen bij het uitplanten. De geulen worden op ongeveer 1.5- 1.7m uit elkaar gelegd. De klauwen moeten zo diep liggen dat de kop van de plant nog zo'n 20cm onder de grond komt te zitten. De wortels goed uitspreiden en zorg ervoor dat de klauwen allemaal in dezelfde richting liggen. Het eerste jaar wordt er enkel wat grond bovenop gelegd (5-7cm), het tweede jaar maakt men een heuveltje en het derde jaar worden de typische aspergebedden gemaakt. Door het maken van deze bedden kunnen de asperges makkelijker groeien. De asperges onder de grond zijn namelijk leukoplasten wat betekent dat ze wit van kleur zijn. Als ze in het licht komen worden het chloroplasten en groen van kleur. Pas vanaf het vierde jaar kan er volop geoogst worden. Als de asperge probeert naar buiten te komen, scheurt de grond en dit is het moment om te oogsten, met een speciaal mes snijd men de stengel af. Hou de grond tijdens de oogstperiodes vochtig om te voorkomen dat de asperges krom groeien. Na 10 (max 15)  jaar zijn de bedden niet meer rendabel en moeten vervangen worden.

Groene asperges groeien boven de grond en bevatten eigenlijk  nog meer vitamine C en caroteen dan de witte. De smaak is anders.

Het loof moet in het najaar (november) tot bij de basis teruggeknipt worden om ervoor te zorgen dat de aspergekever niet kan overwinteren.

Als je met de teelt vertrekt door het aankopen van klauwen, kies dan enkel kwaliteitsplanten (zware, gezonde klauwen met 3 tot 5 goed ontwikkelde botten per plant). Koop de klauwen in vertrouwen.

 

Ziektes/problemen

Aspergevlieg, aspergekever, aspergeroest
Soorten Argenteuil

Bewaren  

Eet asperges dagvers Als ze nog even bewaard moeten worden leg ze dan zo’n 15 minuten in een bad met ijskoud water, aangevuld met ijsblokjes. Neem ze eruit en leg ze in een vochtige theedoek en dan in folie en bewaar ze (maximaal een week) in de groentenla van de koelkast. Hoewel ze bijna het hele jaar door verkrijgbaar zijn in supermarkten zijn asperges seizoengebonden en de verse inlandse asperges zijn verkrijgbaar vanaf 15 april  tot juni. 24 juni (Sint-Jan-de-doper) stopt de oogst. Verse inlandse asperges zijn zo lekker dat je er graag een jaar lang op wacht. Kenmerken van versheid: glanzende schil, gesloten kopjes. Het snijvlak onderaan mag niet grijs en ingedroogd zijn.

Invriezen kan ook door de asperges eerst te wassen en te schillen en ze dan snel in te vriezen. Om ze na het invriezen klaar te maken gooi je de asperges ingevroren in kokend water. Laat ze niet eerst ontdooien want dan worden ze waterig en slap.

Recepten

TIP:

De asperge bestaat voor een groot deel ( 93%) uit water. Dat betekent dat er veel voedingsstoffen en vitaminen verloren gaan bij het koken. De tere aspergekoppen kunnen ook kapot gekookt worden. Daarom kookt men asperges vaak in een aspergekoker. Best is echter om asperges te stomen.

Gezondheid

  • Asperges bevatten magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor, vitamine B1, B2 en B6. Ze bevatten ook de stof asparagine die een gunstige werking heeft bij leverstoornissen, reuma, jicht, vermoeidheid. Asperges zijn ook bloedzuiverend en reinigen de nieren. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid saponinen waarvan wetenschappelijk onderzoek bewijst dat deze een kankerremmende werking hebben en de cholesterol doet dalen en de afweer versterkt.
  • Asperges zijn licht diuretisch (urineafdrijvend) helpt in de strijd tegen urineweginfecties en verzacht bij blaasontsteking.
  • Door de zwavelhoudende sporen in de plant kan het zijn dat bij veel mensen, het eten van asperges een typische geur nalaat bij het plassen.
  • Asperges worden aanzien als afrodisiacum (vorm)
  • Je kan ook het kookvocht gebruiken en afgekoeld opdrinken.
 

 

   

  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen