MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Asperges

1991 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Weinig groenten geven zoveel poëtische inspiratie aan  culinaire auteurs als de asperge. Ze wordt in alle toonaarden bezongen als een goddelijk voedsel, meer nog, als een sublieme delicatesse voor het opperste genot aan tafel. Asperges moet je goed kiezen, maar nog beter klaarmaken en zijn ook heel gezond.  

Een beetje geschiedenis

De herkomst van de “koningin van de groenten” moet waarschijnlijk worden gezocht op de schrale zoutsteppen van Oost-Europa. De oude Egyptenaren eerden de plant en er zijn afbeeldingen van de asperge te zien in de wereldberoemde getrapte piramide van Sakkara. De Grieken gebruikten haar als groente en van de Romeinen is bekend dat zij al aspergecultuur hadden. In de 2de eeuw voor Christus schreef Cato al over de teelt van asperges en die teelt bleek weinig te verschillen van de manier waarop nu de asperges worden geteeld. Toch opmerkelijk is dat de Romeinen de asperges niet staken, maar ze gewoon uit de grond trokken. Bovendien at men de asperge aanvankelijk rauw. Pas later ging men de groente koken. Het duurde vervolgens toch wel een tijdje voordat de asperge hier in West-Europa de kop opstak. Pas in 1469 werd de asperge genoemd in een Franse akte.

De eerste vermelding uit Engeland scheen te dateren van 1538 en pas nog eens 5 jaar later kwamen we deze goddelijke groente tegen in Duitsland. Opmerkelijk is dat de asperge daar in één adem genoemd werd met de jonge eetbare scheuten van de hop.

Goed voor maag en hart

Asperges bevatten 93% water en zijn caloriearm, maar wel rijk aan vitamine A, B1 en C. Ze bevatten onder andere ijzer, fosfor, koper, zwavel, mangaan, asparagine, coniferine en vanilline. Asperges zijn heel goed voor mensen met een zwakke maag en voor herstellenden. Het is een uitstekende bloedzuiveraar en bevordert en vermeerdert de urinelozingen. Asperge kalmeert de hartkloppingen. Ook bij een stekende milt, bij geel- en waterzucht, bij vertraagde bloedsomloop, werkt nierstenen weg, is bloedzuiverend bij chronische huiduitslag, vergemakkelijkt de ademhaling, versterkt de intellectuele inspanning (fos­for).

Asperges zijn verboden bij acute reuma, jicht, blaasontsteking.

 • Bronchitis: siroop van aspergetoppen + zoethout + heemst; stilt de pijn dankzij de asparagine.
 • Geelzucht: siroop van aspergepunten, 3 eetlepels per dag.
 • Hartziekte: aftreksel van 50 g wortel in 1 I water, 3 glazen per dag, nuchter.
 • Hoest: siroop van aspergetoppen + zoethout + heemst stilt de pijn dankzij de asparagine.
 • Lever: bij slecht werkende lever: siroop van aspergetoppen, 3 eetlepels per dag. Bij gezwollen lever: afkooksel van 50 g wortel per liter water, overdag drinken.
 • Milt: siroop van aspergetoppen, 3 eetlepels per dag.
 • Nier: Aftreksel van 50 g wortel in 1 I water, 3 glazen per dag, nuchter. Ook thee van 5 droge wortels + selder, asperges, venkel, kleine hulst en peterselie. Mengsel gedurende 5 min. koken (1 tl per glas water en per dag 3 tl innemen).
 • Schoonheidsmiddel: sap.
 • Suikerzieke: mag asperges eten.
 • Urineafvoer: afkooksel van 50 g wortel per l water, 3 à 5 kopjes per dag nuchter drinken.
 • Zwaarlijvigheid: afkooksel van de plant. 


Planten en oogsten

Asperges vormen een meerjarig gewas. De planten zijn gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar pro­ductief en daarom is er maar een kleine markt voor de zaad- of plantenteler. Planten: asperges vragen om een losse bodemstructuur. Harde grond of grove weer­stand belemmeren de ontwikkeling en leiden onvermijdelijk tot kromme asperges. Een harde bodem is bovendien een nadeel bij het oogsten van de groente. Plant er 3 per meter en 25 cm diep.

Oogsten: het blootgraven van de stengels gebeurt met de hand. Als de oogsttijd daar is, als de asperges door het zand naar boven dreigen te groeien, scheurt de grond en kan de teler gaan oogsten. De asperge wordt losgegraven en vervolgens met een speciaal mes losgestoken.

De teelt in de volle grond levert meestal eind april, begin mei de eerste asperges op. Dat aspergeseizoen duurt dan tot Sint-Jan, 24 juni. Daarna stopt men met oogsten om de planten in optimale conditie te houden en niet te veel uit te putten. Maar aspergeplan­ten hebben niet het eeuwige leven. Na 6 tot 8 jaar loopt de opbrengst terug. De asper­ges worden te dun om nog te oogsten en men laat de asperges boven de grond uitgroei­en. In feite een overschakeling op de teelt van groene asperges dus. Dat kan nog een paar jaar met succes gebeuren maar na 10 jaar moet de aspergeplant verwijderd worden.


Groene asperge

De groene asperge wordt nog maar enkele jaren geteeld, sinds 1988 om precies te zijn. Ze heeft een andere smaak en de kooktijd bedraagt maar de helft van die van de witte asperge. Het oogsten boven de grond is bovendien gemakkelijker, al moet dat wel pre­cies op tijd gebeuren. Het moet daarom wel 2 tot 3 keer per dag plaatsvinden. Wel is de kans op vorstschade groter en is de productie beduidend lager dan bij de witte asperge.


Grootmoeders tip van Winiefred

De asperges moeten heel vers gegeten worden, want als ze te lang worden bewaard, worden ze hard en stijf. Om te weten of ze wel vers zijn, moet u het afgesneden uitein­de goed bekijken: dit mag niet hol zijn maar moet zacht, sappig aanvoelen. Doorgaans worden asperges verkocht in een cellofaan­verpakking waardoor ze een zekere vochtig­heidsgraad behouden zodat de groente beter bewaard kan worden. Koop de asperges pas de dag waarop je ze wil klaarmaken. Indien je ze toch eerder in huis haalt, wikkel ze dan in een vochtige doek (als ze niet in cellofaan verpakt zijn) en bewaar ze op een koele plaats.


Winiefred weet raad

Asperges wekken de eetlust op! Asperges maken ook slank en mooi en ontwateren het organisme en leveren slechts zeer weinig calorieën.

 

RECEPTEN

Kookkneepjes De kooktijd bedraagt ongeveer 18 tot 25 minuten. De asperge mag niet te gaar worden; zij moet een beetje knapperig blijven. Als ze warm worden geserveerd, moet je ervoor zorgen dat ze op het moment van opdienen gaar zijl]. Haal ze eerst met een schuim­spaan uit het water en dompel ze in een tweede pan met kokend, gezouten water. Door deze tweede onderdompeling in helder water wordt de sterke smaak van de asperges gecorrigeerd, die zachter en aangenamer wordt. 

Aspergeflan

Ingrediënten: 1 bundel asperges, 35 g boter, 3 eieren, 1/3 l melk, 150 g gekookte ham, peper en zout.

Bereiding: Schil een bundel asperges. Snij de stengels in tweeën en gebruik voor je flan alleen de stukken met de botermalse punt. Met de andere helft van de stengels kun je later een lekkere soep brouwen. Snij de halve asperges vervolgens in mootjes van 1 tot 2 cm. Kneed 35 g boter en kluts minutenlang 3 eieren tot volmaakt schuim. Meng de struif door de boter. Doe er sloksgewijs 1/3 l melk bij. Strooi wat zouten peper en 150g kleine snippers gekookte ham. Voeg er tot slot de aspergemootjes aan toe. Bestrijk een vuurvaste schotel met boter. Stort er het mengsel in. Laat circa 50 minuten vertoeven in een zachte oven. Serveer de flan heet, al dan niet met zachte toostjes en een sauskommetje vol gesmolten boter.

Asperges met kruidenboter

Ingrediënten: 2 bundels asperges, 75 g boter, 50 g raketsla, 1 bakje tuinkers, 1 eetl. van elk: gehakte peterselie, bieslook, dille, kervel en basilicum, zout.

Bereiding: Maak de asperges schoon. Kook ze ongeveer beetgaard in licht gezouten water. Laat de boter smelten (niet kleuren) en doe er de gehakte tuinkruiden bij. Laat de asperges uit­lekken in een vergiet. Leg ze op de borden, nappeer ze met de kruidenboter en werk af met tuinkersblaadjes. Serveer meteen. Lekker zonder meer, als voorgerecht. Of als groentegarnituur bij gebraden kipfilet en krieltjes.

Gegratineerde asperges

Ingrediënten: 1 bundel asperges, klontje boter, peper en zout.

Bereiding: Kook de asperges en snijd het zachte deel van de stelen in stukken van 6 tot 8 cm. Stoof deze gedurende 10 minu­ten in boter in een koekenpan. Kruid ze met wat zout en verse gemalen peper. Zet ze tenslotte in een ovenvaste schotel in de oven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen