MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Asperges - Teeltinfo

1103 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

aspergebed.jpg

 
Bodem: zorg voor een lichte, goed doorlatende bodem met een hoge voedingswaarde. De grond moet ook voldoende kalk bevatten (pH 6,8) Een zonnige plaats is noodzakelijk.

Zaaien: de planten (klauwen) die men gebruikt voor de teelt van asperges worden gezaaid. Dit gebeurt in maart/april (afhankelijk van het weer). Indien je niet voldoende ruimte hebt is het best om zelf niet te zaaien en te vertrekken van aangekocht plantmateriaal.

Planten: zoals vermeld is de bodem heel belangrijk. Vóór het planten moet de grond goed voorbereid worden. Zorg dat de grond tot op een diepte van zo'n 80 cm goed los gemaakt is en voldoende voedsel bevat. Het planten van de klauwen gebeurt in maart/april. Graaf een geul die zo'n 25-30 cm diep is en zo'n 50-70 cm breed. Je moet ervoor zorgen dat de kop van de aspergeplant nog met zo'n 20 cm aarde kan bedekt worden. De wortels van de aspergeplanten worden gelijkmatig open gespreid en in de geul geplaatst op een onderlinge afstand van ong. 30 cm. Zorg dat de planten op een laagje goed losgemaakte grond liggen. Zorg dat de neuzen van alle planten in dezelfde richting liggen; De planten worden dan bedekt met een laag aarde van zo'n 5-10 cm. Goed water geven. Tijdens de komende zomermaanden, als de stengels verder uitgroeien wordt de geul geleidelijk aan verder aangevuld. Hou steeds de aarde onkruidvrij!

In het tweede jaar maken we in het voorjaar een kleine rug boven de planten van zo'n 15 cm. De oogst moet heel beperkt blijven (slechts een paar weken).

In het derde jaar kunnen de bedden in het voorjaar eventueel afgedekt worden met plastiek om de oogst wat te vervroegen. Oogsten kan eventueel tot begin juni.

Vanaf het vierde jaar zijn de planten voldoende uitgegroeid en sterk om te kunnen oogsten  tot 24 juni.

MEER INFO

Interessante websites: Wase asperges Plantaardig.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen