MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Asplenium nidus - Vogelnestvaren - Nestvaren

22372 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

asplenium

Naam: Asplenium nidus

Nederlandse naam: Vogelnestvaren

Familie: Aspleniaceae

Standplaats: Zorg ervoor dat de plant op een lichte plaats staat, niet in de volle zon. Kan ook tegen minder licht. Verpot eventueel in het voorjaar.

Algemeen: sterke varensoort met frisgroen blad, afkomstig uit de wouden van Japan en Taiwan. Bij oudere bladeren vormen zich sporenhoopjes in rechte lijnen op de achterkant van de bladeren.

Water: Houd de potkluit gelijkmatig vochtig. Er moet echter geen water in de pot blijven staan. *Varens kunnen slecht tegen zouten in de potgrond. Dit kan voorkomen worden door de potkluit te dopen in lauw water. Na afloop goed uit laten lekken. *Varens met een glanzend groen blad hebben minder vocht nodig dan varens met een fijn dun blad. Regelmatig (eens per 3 weken) bijmesten bevordert de houdbaarheid. *Af en toe sproeien. (Luchtvochtigheid van boven de 50%, liefst boven de 60%.) *'s Winters wordt de plant minder gegoten en gevoed.

Tip: Bij te droge lucht worden de bladeren bruin.

 

Bruine bladeren bij varens:

Oorzaak:

 • ongunstige groeiomstandigheden.
 • overmatige watergifte
 • te kalkrijk en koud gietwater
 • te rijke bemesting waardoor verzouting van de bodem ontstaat.
 • schimmels tasten de wortels aan.
 • te droge lucht
   

Kenmerken: Bladplant Veeleisend 

asplenium

1 reactie

 • Danny S. Danny S. Mijn Asplenium nidum multilobum heeft vele bruine vlekken, vooral op de randen van de bladeren. Eerst dacht ik dat ik ze teveel water gaf, maar toen ik ze uit de pot nam, merkte ik dat de potkluit erg droog was. Heb de aangetaste bladeren verwijderd, ze in een lauw badje gedompeld totdat de potkluit doordrenkt was, en laten uitlekken. Hopelijk gaat het ze nu beter af.
  Bedankt voor de uitleg ivm verzorging van deze plant.
  Vrijdag 20 Januari 2017 om 16:22

Log in om een reactie te plaatsen