Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Aubergine

 

clip_image001.jpg

Aubergine

Wetenschappelijke naam

 Solanum melongena

Familie

 Solanaceae (Nachtschadefamilie)

Indeling

 Vruchtgewassen

Herkomst

 De wilde vorm komt uit Indië, Birma.  Werd door de Moren in Spanje geïntroduceerd.  Italianen aten de groente voor het eerst in de 15de  eeuw en Fransen in de 18de.

Algemeen

 Warmteminnende subtropische en tropische  niet  winterharde plant. De oer-aubergine droeg kleine,  eivormige, witte vruchten.  Vandaar de naam eierplant.  Aubergines zijn nu verkrijgbaar in diverse kleuren en  vormen: slanke donkerpaars ovale, kleine -bijna  ronde- rode en groene.  De paarse is de meest gebruikte.  Wordt in veel gerechten uit het Middellandse-  Zeegebied verwerkt, in combinaties met schapen-  vlees, tomaten, knoflook en courgettes.  Aubergines zijn niet geschikt om rauw te eten.  De vrucht bevat teveel bitterstoffen om lekker te zijn  in rauwe toestand.

 Aubergines zijn rijk aan foliumzuur en zijn nitraat-arm.  De aubergine past in elk dieet want het is een  caloriearme (18 kcal/100 g) groente.  Aubergines bevatten veel vezels in de vorm van  pectines die smelten bij het bakken. Dit maakt  ze zacht en smeuïg.

 In het Italiaans noemt de plant ‘melanzane’ wat  afkomstig is van het Latijn: mala insana (appel van  gekte).

Teelt

 Omdat aubergines hoge temperaturen verlangen,  worden ze best in serres, kassen geteeld.  De teelt is gelijkaardig aan deze van de tomaat en  paprika  Vanaf half februari kan er binnen gezaaid worden  (voor teelt in een serre/kas).  Hierbij moet gezorgd worden voor een vrij constante  temperatuur tussen 22 en 25°C.  De potgrond mag zeker niet  uitdrogen.  Dek dus het zaaibakje af met een glasplaat.  Na opkomst de jonge plantjes in potjes plaatsen.  Vanaf einde mei kunnen de plantjes dan in de serre  worden uitgeplant.  Voor buitenteelt moet een zonnige, warme, beschutte  plaats worden voorzien. De plant heeft steun nodig.  Geef de planten voldoende ruimte: zet ze zo’n 60-80  cm uit elkaar.  Aubergines vragen een rijke, humusrijke grond.  Ze hebben ook behoefte aan veel magnesium.

 De plant vormt één stengel met kleine zijscheuten die  verwijderd moeten worden.  Na vijf, zes bladeren vertakt de plant zich.  Hou drie stengels over. Verwijder ook de zijscheuten  op deze stengels.  Er verschijnen heel mooie, decoratieve, paarsblauwe  bloemen aan de planten.  Pluk af en toe wat blad weg onderaan om de plant  open te houden.  Voor grote vruchten is het nodig om één bloem per  tros te handhaven en de overige te verwijderen.  Geef de planten regelmatig een kaliumrijke meststof  (tomatenmest).  De teelt duurt zowat 2 maanden.

Goede buren: erwten, tijm, dragon   aubergine1.jpg

Ziektes

 Net zoals bij tomaten en paprika zijn de belangrijkste  belagers: bladluizen en spint, voetrot, verwelkings-  ziekten en Botrytisrot.

Rassen

 Halflange Galine F1 (Somers)- vroege soort  Lange Violette (Somers)- vroege soort.

Bewaren

 Laat bij het oogsten een stukje stengel van zo’n 2 cm  aan de vrucht. De vrucht moet hard zijn en zijn volle  kleur hebben.  Let er bij de aankoop op dat de vruchten een gladde,  glanzende, onbeschadigde schil hebben.  Zware vruchten kan erop wijzen dat er veel zaad in  zit, zodat de smaak bitter is.  Bewaar geen aubergines in de koelkast, maar op een  koele plaats: 12-14°C (7 dagen)  Snij de aubergines 20 minuten voor u ze verwerkt in  plakken en bestrooi ze met zout.

Recepten

Winiefred over aubergine

TIP:

Aubergines worden met zout bestrooid (daarna zo'n 30 min. laten uitlekken) om de smaak delicater te maken en om te verhinderen dat ze veel olie absorberen. Moderne soorten bevatten minder bittere sappen.

Literatuur

Tomaten, pepers & aubergines (Peter Bauwens)

Website

 Meer info over aubergine vind je op de website van Purple Pride. Dit is een vereniging van Nederlandse  auberginekwekers die werd opgericht in 1996  (WEBSITE)