MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aubergine

2735 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

clip_image001.jpg

Aubergine

Wetenschappelijke naam

 Solanum melongena

Familie

 Solanaceae (Nachtschadefamilie)

Indeling

 Vruchtgewassen

Herkomst

 De wilde vorm komt uit Indië, Birma. Werd door de Moren in Spanje geïntroduceerd. Italianen aten de groente voor het eerst in de 15de  eeuw en Fransen in de 18de.

Algemeen

Warmteminnende subtropische en tropische niet winterharde plant. De oer-aubergine droeg kleine, eivormige, witte vruchten. Vandaar de naam eierplant. Aubergines zijn nu verkrijgbaar in diverse kleuren en vormen: slanke donkerpaars ovale, kleine -bijna  ronde-rode en groene. De paarse is de meest gebruikte.  Wordt in veel gerechten uit het Middellandse-Zeegebied verwerkt, in combinaties met schapen-vlees, tomaten, knoflook en courgettes. Aubergines zijn niet geschikt om rauw te eten. De vrucht bevat teveel bitterstoffen om lekker te zijn in rauwe toestand.

 Aubergines zijn rijk aan foliumzuur en zijn nitraat-arm. De aubergine past in elk dieet want het is een caloriearme (18 kcal/100 g) groente.  Aubergines bevatten veel vezels in de vorm van pectines die smelten bij het bakken. Dit maakt ze zacht en smeuïg.

 In het Italiaans noemt de plant ‘melanzane’ wat afkomstig is van het Latijn: mala insana (appel van  gekte).

Teelt

 Omdat aubergines hoge temperaturen verlangen, worden ze best in serres, kassen geteeld.  De teelt is gelijkaardig aan deze van de tomaat en  paprika  Vanaf half februari kan er binnen gezaaid worden (voor teelt in een serre/kas). Hierbij moet gezorgd worden voor een vrij constante  temperatuur tussen 22 en 25°C. De potgrond mag zeker niet uitdrogen. Dek dus het zaaibakje af met een glasplaat. Na opkomst de jonge plantjes in potjes plaatsen. Vanaf einde mei kunnen de plantjes dan in de serre worden uitgeplant. Voor buitenteelt moet een zonnige, warme, beschutte  plaats worden voorzien. De plant heeft steun nodig. Geef de planten voldoende ruimte: zet ze zo’n 60-80 cm uit elkaar.  Aubergines vragen een rijke, humusrijke grond. Ze hebben ook behoefte aan veel magnesium.

 De plant vormt één stengel met kleine zijscheuten die verwijderd moeten worden. Na vijf, zes bladeren vertakt de plant zich. Hou drie stengels over. Verwijder ook de zijscheuten op deze stengels. Er verschijnen heel mooie, decoratieve, paarsblauwe bloemen aan de planten. Pluk af en toe wat blad weg onderaan om de plant  open te houden. Voor grote vruchten is het nodig om één bloem per tros te handhaven en de overige te verwijderen. Geef de planten regelmatig een kaliumrijke meststof  (tomatenmest).  De teelt duurt zowat 2 maanden.

Goede buren: erwten, tijm, dragon

aubergine1.jpg

Ziektes

 Net zoals bij tomaten en paprika zijn de belangrijkste belagers: bladluizen en spint, voetrot, verwelkings-  ziekten en Botrytisrot.

Rassen

Halflange Galine F1 (Somers)- vroege soort

Lange Violette (Somers)- vroege soort.

Bewaren

 Laat bij het oogsten een stukje stengel van zo’n 2 cm  aan de vrucht. De vrucht moet hard zijn en zijn volle  kleur hebben.  Let er bij de aankoop op dat de vruchten een gladde,  glanzende, onbeschadigde schil hebben.  Zware vruchten kan erop wijzen dat er veel zaad in  zit, zodat de smaak bitter is.  Bewaar geen aubergines in de koelkast, maar op een  koele plaats: 12-14°C (7 dagen)  Snij de aubergines 20 minuten voor u ze verwerkt in  plakken en bestrooi ze met zout.

Recepten

TIP: Aubergines worden met zout bestrooid (daarna zo'n 30 min. laten uitlekken) om de smaak delicater te maken en om te verhinderen dat ze veel olie absorberen. Moderne soorten bevatten minder bittere sappen.

Website

Meer info over aubergine vind je op de website van Purple Pride. Dit is een vereniging van Nederlandse auberginekwekers die werd opgericht in 1996  (WEBSITE)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen