MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aubergines

1229 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aubergine Een kleurtje om van te watertanden


Aubergines hebben een schitterende kleur en je kan er schotels mee omtoveren tot een schilderijtje. Keukenprinsen en –prinsessen maken van deze groente een heerlijke delicatesse en…ze is nog gezond ook en bevat weinig calorieën. Ook voor de gezondheid zijn er mooie toepassingen.

Een beetje geschiedenis De eerste vermelding van de teelt van aubergines stamt uit de 5de eeuw voor onze tijdrekening in China, maar ze werden vast en zeker ook al vroeg geteeld in India. In Europa duikt de plant op in  de 13de eeuw, maar wordt tot de 16de eeuw maar toevallig geteeld. de eerste rassen die in Engeland opdoken, waren eerder sierplanten dan groenten. Het waren veelal witte vormen met eivormige vruchten, vandaar de Engelse naam ‘eggplant’ (eierplant). Het woord ‘aubergine’ is door de Fransen ontleend aan het Catalaanse alberginia, wat dan weer te herleiden is tot het Arabische Al-badingan.

De wilde soort komt van nature voor op droge heuvels in India. De plant is zeer stekelig en de rijpe vruchten zijn geel en uitermate bitter. De primitieve aubergines die n Thailand worden geteeld zijn klein, niet groter dan 5cm doorsnee en geweldig variabel van vorm; van samengedrukt tot langwerpig eivormig. Ook de kleur is zeer veranderlijk: van diep roodpaars tot puur wit, van licht- en donkergroen aangelopen, tot wit, effen groen en goudgeel. De jongste jaren zijn aubergines ook bij ons populairder geworden.

Planten en oogsten Aubergines vereisen ongeveer dezelfde teeltomstandigheden als kastomaten. ZAAIEN: er wordt in het voorjaar binnen gezaaid bij een bodemtemperatuur rond 20°C. De zaailingen worden in mei uitgepoot in de kas of in de volle grond als de bodem op temperatuur is. PLANTEN: van dan af moet voor een goede ontwikkeling de temperatuur eigenlijk niet meer onder 15°C dalen, met overdag meer en voldoende warmte. De grond moet goed doorlatend zijn en voedzaam met een hoog kaliumgehalte. OOGSTEN: toppen op een hoogte van 40cm leidt tot een bossige plant. Van de moderne rassen vallen niet meer dan vijf grote vruchten per plant te oogsten. bemest met een tomatenmeststof met hoog kaliumgehalte tijdens de groei van de vruchten. PLAGEN: zowel kaswittevlieg als bonenspintmijt kunnen onder glas geteelde aubergines schaden, waarbij bonen- of kasspintmijt het meest optreedt in de bak of op droge, op het zuiden gerichte standplaatsen. Vooral als het warme, droge weer aanhoudt, breiden beide plagen zich snel uit. Men kan ze het hoofd bieden door de planten regelmatig te besprenkelen met water of ze te besproeien met een zeepoplossing. Warmte en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor aubergines, maar helaas ook voor de ontwikkeling van grauwe schimmel (Botrytis), die aangrijpt op de uitgebloeide bloemen of op plaatsen waar de stengel is beschadigd, vooral in het najaar wanneer het kouder en natter wordt. Na het sproeien goed luchten en alle dode bladeren verwijderen.

Delicatesse De eierplant of aubergine is een typisch zuiderse zomergroente en een eenjarige cultuurplant. De vrucht is een komkommervormige grote bes, langwerpig van vorm. Ze kan tot 1 kg wegen en heeft een glimmende, gladde huid. Van kleur is ze meestal rood naar het paars toe, soms geel en wit, maar er bestaan ook zwarte varianten. Aubergines behoren tot de familie van de tomaat (Solanaceae). In het begin kan de smaak wat onwennig, zelfs vreemd overkomen, maar men went er snel aan. Ze worden klaargemaakt zoals kampernoelies. Deze champignons kunnen er gemakkelijk bij geserveerd worden, samen met gesmoorde tomaten worden zij een delicatesse! Vergeet er vooral niet het teentje look bij te macereren!

Best is de vrucht kort in heet water te dompelen om ze te pellen zoals men dit met tomaten pleegt te doen. Wil je de huid eraan laten en eventueel in je bord tijdens het eten verwijderen…even goed natuurlijk, want dan krijgt de schotel ook een kleurrijk effect.

Grootmoeders tip van Winiefred Als je aubergines wilt stoven, bakken of gratineren, dan moeten ze een half uur van tevoren worden gezouten. Daartoe worden ze geschild, in plakken of stukken gesneden of in kleine reepjes, of in de vorm van een olijf, afhankelijk van het gerecht waarvoor ze worden gebruikt. Leg ze in een kom, strooi er wat zout over, meng alles goed door elkaar en laat het zout intrekken. Daarna goed laten uitlekken, afdrogen en bereiden. Aubergines die in dikke plakken gesneden, geschild en gebakken zijn, kunnen ook worden gebruikt voor de garnering van de gepocheerde of zachte eieren, tournedos, kalfsmedaillons enz… 

Praktisch Aubergines moeten bij aankoop een gave, gladde schil hebben en een frisgroen steeltje. De vrucht is rijp als ze bij een lichte vingerdruk meegeeft. Ze is op dat moment ook wat matter van kleur. Aubergines of andere vruchtgroenten nooit in de koelkast opbergen, maar wel in een of andere koele ruimte. Hier kunnen ze makkelijk een week bewaard worden. Kortstondig in heet water dompelen om te pellen. Niet schillen om de bitterheid te vermijden. Alleen de groene steel verwijderen. Koken geeft wel een bittere smaak. rauw: in plakken snijden en laten trekken in veel zout, in salades. Je kan ze ook in schijfjes gebruiken.


Recepten 

Gevulde aubergines *Ingrediënten:   4 aubergines   125 g magere kaas   2 eieren   250 g gehakt   2 tomaten   2 sjalotten   2 knoflookteentjes   peterselie   peper en zout

Werkwijze Snijd de aubergines in de lengte in twee en blancheer ze 5 minuten in gezouten kokend water. Laat ze uitlekken. Haal het uitgeperst vruchtvlees er met een lepeltje heel voorzichtig uit, zonder de schil te beschadigen. Hak het vruchtvlees samen met de gepelde en van zaadjes ontdane tomaten en voeg er het gehakt, de eieren, de zachte kaas, een fijngehakte sjalot en een fijngehakt knoflookteentje bij. Vul de aubergines met het mengsel, bestrooi met de overblijvende fijngehakte sjalot en knoflookteentje alsook met fijngehakte peterselie. Laat gedurende twintig minuten in een matige oven gaar worden en gratineren.

Aubergines met tomatensaus *Ingrediënten   4 middelgrote aubergines   4 tomaten   1 hardgekookt ei   3 eetl. Olijfolie   200 g bloem   1 mespunt suiker   1 teentje knoflook   peterselie   peper en zout

*Werkwijze Maak eerst en vooral een fijne tomatensaus klaar. Schil 4 tomaten en haal er de pitjes uit. Snij de tomaten in vieren. Neem een kookpan. Doe er enkele lepels olie, 1 teentje knoflook, peper en zout, een mespunt suiker en de tomaten in. Zet op een zacht vuur en sluit de pan. Neem nu 4 aubergines. Schil ze niet maar snij ze in plakjes, één pink dik. Wentel de schijfjes in bloem. Bak ze snel in een pan. Leg de aubergines vlug op een (flink voorverwarmde) schotel. Overgiet ze met de tomatensaus die inmiddels door een zeef werd gejaagd. Strooi bovenop een hardgekookt en fijngehakt ei, en ook wat snippers peterselie. Serveer zonder tijd- en warmteverlies.

Aubergines met room *Ingrediënten   3 aubergines   3 dl slagroom of zure room   boter   gehakte kervel   peper en zout

*Werkwijze Schil 3 stevige aubergines, snijd ze in plakken van ½ cm dik en strooi er wat zout over. Laat ze gedurende 30 minuten staan. Daarna de plakken uit laten lekken en afdrogen. Stoof ze in boter tot ze gaar zijn. Voeg op het laatste moment de room toe, laat deze tot de helft op hoog vuur inkoken. Schep de aubergines om zonder ze kapot te maken. Tenslotte op smaak brengen met peper en zout en er van het vuur af een klontje boter door roeren. De aubergines in een schaal opdienen, bestrooid met wat gehakte kervel.

clip_image001(102).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen