MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aug-06

535 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

De mate waarin kleuren in de tuin aanwezig zijn, wisselt door het jaar heen. In de nazomer komt de kleur blauw vrij sterk naar voren. Dat wordt door veel mensen erg mooi gevonden. Sommigen houden vooral van het ijle, wijkende blauw van bijv. vergeet-mij-nieten, anderen van het sterke blauw van korenbloemen of het lichtere lilablauw van veel klokjesbloemen (Campanula’s) dat zelfs hemelsblauw kan zijn.

 pphaug.jpg

De keuze in blauwe bloeiers voor de tuin is groot, zowel bij heesters als bij vaste planten en (in het voorjaar) zelfs bomen (Paulownia tomentosa). Blauw is een rustige, ingetogen kleur. Het is ook een passieve kleur die zelfs wat kil kan overkomen. Maar dat zorgt juist voor verstilling en ruimtewerking. Een tuin met veel blauw kan een verademing zijn. Donkerblauw, zeker als er iets rood in zit, geeft rust in kleurencombinaties, wat goed aanvoelt. In de levende natuur hebben passieve kleuren altijd de overhand. De kleur van het leven is groen. Denk daar een strakblauwe lucht boven en de rustgevende basis is aanwezig. Dat effect is ook in de tuin heel goed te realiseren.

Prachtige blauwe nazomerbloeiers Heel opvallend is altijd weer de althaeastruik (Hibiscus syriacus) met zijn tot 3 m hoge takken vol grote, klokvormige bloemen. Van oorsprong zijn ze paarsviolet, maar ‘Oiseau Bleu’ bloeit prachtig blauw met een donker centrum. Ook bij de vlinderstruik (Buddleja davidii en variëteiten uit Buddleja Nanhoensis Groep) zijn schitterend blauwe bloemen aanwezig. Namen als ‘Empire Blue’, ‘Nanho Blue’ en ‘Glasnevin Blue’ zeggen genoeg. Amerikaanse seringen (Ceanothus-hybriden) kunnen tot in oktober helemaal overdekt zijn met massa’s bloempluimen die ieder jaar weer een geweldige indruk maken. Een bekende is de licht violetblauwe ‘Gloire de Versailles’. Caryopteris × clandonensis wordt een tot ongeveer 1 m hoge, mooie ronde struik die vanaf augustus overdadig bloeit. ‘Heavenly Blue’ heeft violetblauwe bloemen. Perovskia atriplicifolia lijkt op een hoog opgaande vaste plant, maar in feite is het een heester met wit viltige twijgen. In augustus-september verschijnen lange aren violetblauwe bloemen. Een lage blauwe bloeier is het bekende kattenkruid (Nepeta × faassenii). Hij maakt een wat heesterachtige indruk, maar is een vaste plant die tot september blauw bloeit, zeker als u de plant na de eerste bloeigolf in mei-juni kort terugsnoeit. ‘Six Hills Giant’ heeft de grootste bloemen, maar bij de minder bekende Nepeta sibirica zijn ze nog groter. Van hebe bloeien vooral de Hebe Andersonii-hybriden vrij laat (van augustus tot oktober). Een mooie blauwe hebe met als extra witbont blad, is ‘Dineke’. Agastache ‘Blue Fortune’ is een nazomer- en herfstbloeier die veel meer aandacht verdient. De schitterend blauw bloeiende herfstasters in allerlei maten kent iedereen. Onmisbaar in uw border!

Verzorging Nazomer- en herfstbloeiende planten hebben over het algemeen weinig zorg nodig. Snoei ze in het vroege voorjaar en geef ze dan ook een goede basisbemesting. Zorg bij voortdurende droogte voor voldoende water.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen