MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

augurken

5483 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

AUGURKEN

ideaal voor de slanke lijn

Je kan je haast geen schotel meer voorstellen zonder augurken, hoewel de voedingswaarde erg beperkt is. Augurk wordt hoofdzakelijk voor de pittige smaak gebruikt en zijn grootste waarde is, dat het een krachtiger smaak aan het voedsel geeft, zonder dat er risico bestaat dat je er 1 g zal door verzwaren. Ideaal voor slanklijners dus.

Een beetje geschiedenis

De augurk werd waarschijnlijk zo’n 3000 jaar geleden in India al verbouwd. Het gewas schijnt bij de Oude Egyptenaren nog niet bekend te zijn geweest. De Grieken brachten het in de Klassieke Oudheid mee naar het westen. Als wilde plant zou hij zijn oorsprong hebben in de gebergten van Noord-India, waar nog een sterk gelijkende soort groeit, Cucumis hardwickii Royle, die volledig kruist met de gekweekte augurk. Deze heeft klei­ne bittere vruchten met stugge stekels. Bijna alle andere Cucumissoorten, inclusief de meloen, Cucumis melo, zijn inheems in Afrika.

De meeste variëteiten die in Europa en Noord-Amerika worden verbouwd, hebben een groene schil, en bepaalde meer robuuste variëteiten bezitten nog wratten of zachte ste­kels. Mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn verschillend, ofschoon ze wel aan dezelf­de plant worden gevormd. Sommige moderne rassen hoeven echter niet meer bestoven te worden om vruchten te vormen.

Ideaal voor slankkuur

Komkommers worden gewoonlijk rauw in salades gegeten of gebruikt voor zoetzuur, maar ook kort gekookt smaken ze voortreffelijk. In het oostelijk Middellandse-Zeegebied worden ze veel gecombineerd met yoghurt. Ze bestaan voor het overgrote deel uit vocht en hebben zeer weinig voedingswaarde. Het leuke is dat zelfs de in zuur ingemaakte augurkjes maar 8 kcal per 100 g leveren. Augurken zo met een vork uit de bokaal eten als tussendoortje bij een slankkuur, is dus nog niet zo’n slecht idee.

Door het zout dat bij het inmaken is gebruikt, bevatten augurken vrij veel natrium.

Voedingswaarde per 100 g zure augurken:

 • energie: 11 kcal of 46 kj
 • vezels: 1,2 g
 • ­koolhydraten: 2,25 g
 • vet: 0,20 g
 • eiwit: 0,33 g
 • water: 94,08 g
   

Gezonde hulp

 • Zonnebrand: lotion van 1/3 vers sap + 1/3 glycerine + 1/3 rozenwater.
 • Urinewegen reinigen: gekookte augurken gebruiken.
 • Darmontsteking, gassen: gekookte augurken gebruiken.
 • Roestvlekken op de huid: schijven van augurken in rauwe melk geweekt, opleggen.
 • Lipbarsten, oppervlakkige huidontsteking: verzachtende zalf van augurken­moes.
 • Gezichtporiën vernauwen: 1/3 zaad van augurken + 1/3 van pompoen + 1/3 van meloen, afzonderlijk malen, dan 1 lepel van elk in melk oplossen.
 • Lintworm: 50 g gestampt zaad, waarvan 1/3 van augurken + 1/3 van meloen + 1/3 van pompoen, samen met 30 g wonderolie en 40 g honing nuchter innemen. Verder alleen zure haring en rauw ei eten.
   

Planten en oogsten

De augurk behoort tot de familie van de komkommerachtige planten.

Zaaien: er kan pas na half mei in de volle grond worden gezaaid. Het zaad ontkiemt erg snel: twee tot drie weken na het zaaien kun je al planten.

Planten: de planten groeien pas naar behoren als de temperatuur 15°( of hoger is. Daarom wordt het gewas in de onverwarmde kas pas in april of mei uitgeplant. Bind de klimmende scheuten op aan verticale draden en top de plant om de vorming van zijscheuten te stimuleren. Augurken verlangen een zeer vruchtbare grond, verrijkt met veel oude stalmest en compost, daarnaast een overvloed aan water.

Oogsten: omdat de vruchten zeer snel groeien, is het belangrijk dat het gewas regel­matig (tenminste tweemaal per week) wordt geoogst. Het plukken moet erg voorzichtig gebeuren, want de ranken worden erg snel beschadigd.

Augurken zijn sterk herbloeiend. Indien de vruchten regelmatig in een jong stadium geplukt worden, dan ontstaan voortdurend nieuwe vruchten. Dit heeft tot gevolg dat de oogstperiode lang duurt. Plukt men de vruchten niet dan ontwikkelen er zich slechts enkele vruchten terwijl de rest in groei achterblijft.

Kermiskost

Hoewel augurken (cucumis sativus) nauw verwant zijn aan de komkommer, eten we ze zelden vers, maar meestal in zuur ingemaakt, een gewoonte die in Frankrijk ontstond omstreeks 1750. Verse augurken kunnen variëren van 6 tot 20 cm en hebben een glad­de of stekelige huid, afhankelijk van het ras.

Om een of andere vreemde reden associeer ik augurken met “kermiskost”. De kwaliteit van de hot dogs die ik in mijn jeugd placht te verorberen op wijkkermissen, wijkfeesten, voetbalwedstrijden en, andere volkse evenementen, mat ik aan de smaak, de grootte en de hoeveelheid augurken die de verkoopster tussen de broodjes legde. Want de simpe­le augurk zorgde, bij wijze van spreken, voor de kers op de slagroom.

Grootmoeders tip van Winiefred

Zelf ingemaakte augurken verliezen steeds min of meer hun frisse groene kleur. Met vol­gend recept zal dit verlies evenwel tot een minimum herleid worden.

Schaf je 1,5 kg kleine augurken aan, 1,5 l witte azijn, 1,5 kg zout, enkele peperbollen en wat verse dragon. Wrijf de augurken zorgvuldig af met een droge doek. Doe ze in een stenen pot en laat daarbij een laagje augurken afwisselen met een laagje zout. Laat 24 uur pekelen. Spoel en laat uitdruipen op een vergiet. Droog zorgvuldig. Leg dragon en peperbollen op de bodem van een glazen pot en voeg er de augurken aan toe. Breng de helft van de azijn aan de kook en giet hem op de augurken. Laat 2 dagen rusten. Neem de azijn uit de bokalen en breng samen aan de kook met de overblijvende azijn. Giet terug op de augurken, laat weer 2 dagen rusten. Herbegin nog eenmaal de hele bewer­king en sluit de potten af. Laat 6 weken rusten alvorens te gebruiken.

Praktisch

Augurken lijken op komkommers, maar augurken worden zelden rauw gegeten. Er bestaan zowel hele kleine als grote augurken. Augurken zijn het hele jaar door verkrijg­baar omdat ze meestal ingemaakt in bokalen verkocht worden. Zure of zoetzure augur­ken zijn het populairst. Verse augurken moeten snel verwerkt worden met azijn en even­tueel suiker, anders verkleuren ze en worden ze slap. Verwerkte augurken zijn lang houdbaar. Bewaar ze in de koelkast wanneer je de bokaal opent. Verse augurken zijn beperkt houdbaar, omdat ze nogal gevoelig zijn voor geelverkleuring, schimmel en bederf. Snel inmaken is dus de boodschap. Augurken die bestemd zijn voor het inma­ken, hoeven slechts met een vochtige doek schoongewreven of gewoonweg schoonge­borsteld te worden. Schillen moet niet.

Winiefred weet raad

Augurkjes kunnen verwerkt worden in salades, maar je kan ze ook vaak bij allerlei gerechten serveren vanwege de pittige smaak.

Recepten

Augurkensalade

Ingrediënten:

5 augurken, 2 kg aardappelen, 2 stengels bleekselderij, 4 stuks ui, 4 eieren, 1 eetl. bies­look, 4 eetl. mayonaise, 1 eetl. vers limoensap, 1 eetl.. olijfolie, 5 eetl. mosterd, peper en zout.

Bereiding:

Hak de bieslook fijn. Snij de augurken in plakjes. Snij de bleekselderij in plakjes. Snij de ui in ringen. Kook de aardappelen circa 2Smiflutenifl de schil. Pel ze en snijd ze in schijfjes. Kook de eieren hard, pel ze en snij ze in plakjes. Roer mayonaise, limoensap, olijfolie, zout, peper en mosterd tot een saus. Schep deze saus door de nog warme aard­appelplakjes en laat dit afkoelen. Meng eierenpartjes, uitjes, bleekselderij en augurken door de aardappelen en strooi er bieslook over.

 

Augurken op zijn vegetarisch

Ingrediënten:

Augurken, 300 g Boursinkaas, 1 theel. paneermeel, 4 eetl. bloem, 4 eetl. melk, 4 eetl. boter.

Bereiding:

Met een nat mes de Boursin overdwars halveren. In een diep bord bloem en melk tot dik glad papje roeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Plakken Boursin eerst door bloempapje halen, dan door paneermeel wen­telen. In bakpan boter verhitten. De plakken Boursin ongeveer 1 minuut aan elke kant goudbruin bakken. Op schaal leggen. Garneren met augurkjes.

 

Knakworst met augurk

Ingrediënten:

15 stuks augurken, 100 g knakworst, 2 tomaten, 60 g roomboter, 2 sneden volkoren­brood, 2 theel. yoghurt, 1 theel. zoetstof.

Bereiding:

Warm de knakworstjes op in de magnetron. Snij de tomaat en de augurk in stukjes. Meng deze samen. Besmeer het brood met de boter. Verdeel de worstjes over de boterhammen en strooi de groente eroverheen. Doe de yoghurt in een kopje en voeg zonodig (vloeibare) zoet­stof toe.

 augurken.png

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen