MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Augustus: wuivend siergras in de border

1719 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Grassen zijn prachtig, maar het mooist als ze hun vaak schitterende bloeiaren omhoog steken. Ijle pluimen die meedeinen en -golven op de wind. Prairies en andere grasvlakten bewegen eindeloos, als levend water.

Veel mensen ervaren bij het zien daarvan intense emoties, net als bij het door je handen laten glijden van die grasaren. Wij hebben iets met grassen. Misschien is dat een genetische erfenis. Tenslotte hebben onze verre voorouders vele duizenden jaren lang de steppen bewoond. Er is zelfs een theorie die zegt dat wij rechtop zijn gaan lopen om over die vlakten met hoge grassen uit te kunnen kijken. Haal dat gevoel dichtbij. Haal siergrassen in uw tuin. Zet ze zo neer dat ze u kunt aanraken bij het langslopen en geniet van ze.

siergrassen

Enkele siergrassen die nu geweldig bloeien

De variatie aan siergrassen is enorm. Vormen, kleuren, bladeren, bloeiwijzen: ze wisselen eindeloos. Ze stammen van overal ter wereld, komen uit alle klimaatgebieden en heel veel ervan worden vanwege hun schoonheid in tuinen toegepast. Dat kan gewoon tussen andere planten in de border. Ze misstaan nooit en geven rust aan het geheel.

Enkele soorten die nu rijk bloeien, zijn:

  • Pijpenstrootje (Molinia caerulea; tot 100 cm) Van dit uit de heidevelden bekende gras bestaan diverse kweekvormen, zoals ‘Moorhexe’ dat nu bloeit met bruinzwarte aren (tot 60 cm), de even lage, witbonte ‘Variegata’ en de hoge (120 cm) ‘Heidebraut’. De vorm ‘Karl Foerster’ van de soort M. arundinacea met sierlijk groen blad, wordt nog hoger: 150 cm.
  • Vedergras (Stipa) kan erg goed tegen droogte. De verschillende soorten bloeien met elegante, lange, gebogen pluimen. De kleinste (S. tenuissima) wordt maar 40 cm hoog, de hoogste (S. gigantea) haalt gemakkelijk 2 m. Prachtplanten!
  • Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) wordt 80 cm hoog. Ook de kweekvormen bloeien met dikke, rolronde aren als borstels boven het sierlijk overhangende blad. De rijkbloeiende ‘Hameln’ haalt 60 cm, het dwergje ‘Little Bunny’ zelfs maar 15 cm.
  • Chinees riet of prachtriet (Miscanthus) is er in diverse soorten en van de soort M. sinensis bestaan zelfs veel sublieme cultuurvormen.zoals ‘Ferner Osten’ (200 cm, bruinrode pluimen), ‘Kleine Silberspinne’ (140 cm, heel fijn, zilverroze bloei), ‘Silberfeder’ (175 cm, zilverachtige pluimen), ‘Strictus’ en ‘Zebrinus’ (gele dwarsstrepen op het resp. stijf opgaande en sierlijk overhangende blad) en de prachtige ‘Kleine Fontäne’ (140 cm, zeer rijke, zilverrode bloei). Al deze soorten houden van een plekje in de zon, net zoals het elegante muskietengras (Bouteloua), struisriet (Calamagrostis), pampagras (Cortaderia), vingergras (Panicum) en nog veel meer. Ga in het tuincentrum kijken hoe mooi ze zijn en bedenk fraaie combinaties.
     

Een schaduwtuin?

Voor lichte tot zelfs diepere schaduw en vochtige grond zijn vooral de zeggen (Carex) erg geschikt. Ze zijn er van heel klein (C. berggrenii, bruin blad, 15 cm) tot veel hoger (hangende zegge, C. pendula, 100 cm). Er zijn er veel meer. Ze bloeien van voorjaar tot zomer.

Tuintips voor augustus

Knip Buxus en Taxus deze maand voor de laatste keer dit jaar. Stop met het geven van plantenvoeding aan uw tuinplanten. Ze moeten kunnen afrijpen om sterk de winter in te gaan. Blijf uitgebloeide bloemen (ook lelijk blad) verwijderen om doorbloei te bevorderen. Augustus is wespenmaand: zet een wespenvanger bij de zit- en eetplek buiten. Geniet van de vlinders die nu massaal op Buddleja afkomen. Maak de tuinverlichting in orde. Veel tuincentra hebben in deze tijd extra veel aanbiedingen. Profiteer ervan. Het dauwt weer meer. Let daarom op schimmels bij uw planten.

 

Bron: PPH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen