MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Augustus - Saintpaulia

319 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een kleine kleurexplosie op een zacht aaibaar bedje. Nee, geen beschrijving van een exquise gerecht op een menukaart. Het is de Woonplant van de maand augustus, de Saintpaulia. Beter bekend onder de naam Kaaps viooltje is deze bijzondere plant niet alleen een lust voor het oog, maar zorgt ze ook nog eens dat jij minder stress ervaart.  

Stressverlagende kleurexplosie met hoge aaibaarheidsfactor

Meteen bij binnenkomst fleurt ze je woning al op. Met haar cluster van bloemen - variërend in kleuren van paars en violet tot wit en bleekblauw en combinaties daarvan – is ze een aantrekkelijke verschijning in je woning. Opvallend zijn haar bladeren: stevig, vlezig en dankzij de lichte beharing beschikken ze over een hoge aaibaarheidsfactor. Wat dat laatste betreft: graag zelfs wat de Saintpaulia betreft! Want ze is absoluut niet vies van een beetje fysiek contact.


Licht adellijk tintje

Er kleeft een licht adellijk tintje aan de Saintpaulia, al is ze zelf de laatste die dat luid zal verkondigen. Ze is vernoemd naar baron Walter von Saint Paul-Illaire. Hij was het die de plant eind 19e eeuw als eerste ontdekte. De Saintpaulia vindt haar oorsprong in Afrika, om precies te zijn Tanzania en het zuidoosten van Kenia. Daar groeit ze in een vochtige atmosfeer op lichte plaatsen. Dat zijn dus ook de omstandigheden waaronder ze bij voorkeur in je woning zal vertoeven. Regelmatig water geven tijdens de groeiperiode is belangrijk, in de winter wat minder. Bij voorkeur zacht water, veel licht, maar geen volle zon.


Minder gestrest

Doe je dat dan zorgt zij er voor dat jij je rustiger voelt. Engels onderzoek uitgevoerd op de Universiteit van Surrey heeft namelijk aangetoond dat mensen die in een kamer met planten een aantal opdrachten moesten uitvoeren minder gestrest waren dan de groep mensen die hetzelfde moest doen in een ruimte zonder planten. Ideale huisgenoten dus, die planten zoals de Saintpaulia’s; niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nog eens goed voor je geestelijke gesteldheid. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen