MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Planten met grijs blad in augustus

35418 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zondag 1 Augustus 2010 Volg Eddy G.

Ze doen denken aan vakanties onder een zinderende zon, zee, kalkrotsen en terrasjes langs het water waarvan geuren en kleuren voor altijd in uw geheugen zijn gegrift. De Méditerranée. Daar horen veel grijsbladige planten inderdaad thuis, in de heerlijke subtropen en bij water. Haal die sfeer in uw tuin. Met de volgende planten kan het.  

augustustuin
Stachys byzantina


 

Lavandula - Lavendel

 Santolina - Heiligenbloem

  Helichrysum - Kerrieplant

 Calocephalus

festuca glauca 340.jpg Festuca glauca


Minder gekende soorten (vaste planten)

 

Prachtige bomen en heesters met grijs blad

Het grijs in het blad beschermt tegen zonnebrand en uitdroging, net als haartjes en dons op het blad waarmee de grijze kleur vaak samengaat. Grijs versterkt andere kleuren en verzacht overgangen tussen kleuren. Grijs blad werkt rustgevend en heel ruimtelijk. Wilt u een tuin waarin kleuren meer spreken zonder dat het een bont geheel wordt, combineer dan met grijs. Bijv. met de volgende heesters en bomen: de olijfwilgen Elaeagnus commutata met zilverachtig glanzend blad en geurende bloempjes in mei en Elaeagnus ‘Quicksilver’ (de laatste naam spreekt voort zich). Eucalyptus gunnii komt uit Australië, het zilveren blad geurt heerlijk en wordt ook graag in bloemstukken verwerkt. De bast vertoont behalve grijs allerlei fantastische pasteltinten. Malus tschonoskii is een sierappelsoort met van onderen wit behaard blad dat in de herfst fel oranje, paars en geel verkleurt. Een juweel dat het grootste deel van het jaar een zilverkleurige indruk maakt.

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een opgaande sierpeer met grijs blad, Pyrus salicifolia ‘Pendula’ heeft een treurvorm, blijft veel kleiner, maar heeft ook dat mooie grijze blad. Sommigen vinden dit het mooiste grijsbladige boompje dat er is. Natuurlijk zijn er veel meer grijsbladige bomen en heesters, zoals veel wilgen (Salix lanata is een heel mooie) en zelfs grijze coniferen, zoals Cedrus atlantica ‘Glauca’ en Juniperus chinensis ‘Keteleeri’. 

 

Stralend grijze vaste planten

De natuur lijkt een voorliefde te hebben voor grijsbladige planten met witte of blauwe bloemen. Die komen extra uit, zoals bij lavendel (Lavandula) of het vergeet-mij-nietje Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’.  Maar ook wittige, crème of gele bloemen komen bij grijsbladige planten veel voor, zoals bij witte knoop (Anaphalis triplinervis), roomse kamille (Anthemis-soorten), alsem (Artemisia) in hoge (tot 100 cm; A. ludoviciana) en lage (25 cm; A. schmidtiana) soorten en cultivars. Ook grijze grassen zijn er volop. Prachtig bijv. bij zilveren vormen van het blauw schapengras (Festuca glauca) met namen als ‘Blausilber’ en ‘Silberreiher’. Andere, bijna onmisbare vaste planten als het om grijs blad gaat zijn heiligenbloem (Santolina chamaecyparissus), Ligularia (vroeger Senecio geheten), de witviltige ezelsoren (Stachys byzantina) en de hoge, heesterachtige Perovskia atriplicifolia

Verzorging

De meeste grijsbladige planten houden van zon, maar hebben wel voldoende water nodig. Een beetje kalk in de grond is vaak goed, maar de verschillen zijn groot. Let op het etiket!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen