MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Azalea mollis

4873 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Azalea mollis

 azalea_mollis.jpg

Naam

Azalea mollis

Nederlandse naam

Azalea mollis

Familie

Ericaceae

Herkomst

De hybriden die tot deze groep behoren zijn afkomstig van twee bladverliezende Aziatische soorten, namelijk Rhododendron japonicum uit Japan en Rhododendron molle uit China.

Categorie

Heesters. Bladverliezend. Winterhard

Hoogte

1.5- 2m

Breedte

1.25-1.75m

Blad

Flets groen- behaard.

Bloei

Klokvormige bloemen die bestaan uit vijf kroonbladeren. Ze zijn groter dan de buisvormige bloemen van de Gentse hybriden. Mooie kleuren in pasteltinten. Typisch is de donkere kleurschakering aan de binnenkant van het bovenste van de vijf bloembladen. Mollis-hybriden bloeien ook zo'n vier weken vroeger dan de Gentse.

Bloeitijd

begin mei. Licht geurende bloemen.

Standplaats

Azalea mollis verlangt een lichte, humusrijke en zure grond (pH 5 à 6). Het is aan te raden om veel organisch materiaal te mengen in het plantgat. Het is belangrijk om de wortels van de planten niet te diep te begraven want dan verstikken de tere haarwortels. De grond niet te hard aanstampen. De beste periode om te planten is het najaar. Ze verdragen zowel felle zon als diepe schaduw, maar van nature groeien ze in halfschaduw (bosplanten). In de volle zon hebben de planten wel meer water nodig. Late nachtvorst kan de bloemknoppen schade aanbrengen. Vermijd tochtige plekken. Plant ze aan in groepen.

Algemene kenmerken

deze azalea's zijn makkelijke planten die vrij weinig onderhoud vragen. Vooral jonge planten hebben behoefte aan veel water. Bij het watergeven niet op de bloemen sproeien en gebruik geen leidingwater als dit veel kalk bevat. Gebruik regenwater.

Snoeien

Snoeien is niet echt nodig. Enkel te groot geworden exemplaren kunnen bijgesnoeid worden. Oud hout of afgestorven takken kan je best verwijderen. Snoeien gebeurt best in de lente juist na de bloei. Niet meer na midden juni snoeien.

Vermeerderen

Kan uit zaad maar dan krijg je geen rasechte soorten. vermeerderen gebeurt dus door stekken en enten. Hiervoor heb je een verwarmde broeikas nodig. Afleggen kan ook.

 [Azalea mollis -]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen