MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Baccharis

864 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

KIJK EENS WIE DAAR IS, DE BACCHARIS !


Een prachtige struik die momenteel bloeit is de kruisstruik of de Baccharis halimifolia. De latijnse naam van de plant is afgeleid van de griekse god Bacchus, waarschijnlijk door de kruidige geur van de wortels, die gebruikt werden om wijn te kruiden. Halimifolia wijst op het blad dat lijkt op dat van de melde, die destijds Halimus genoemd werd. De plant is een van de weinige heesters uit de  samengesteldbloemigenfamilie (Compositae of Asteraceae), die voornamelijk vaste planten en eenjarigen bevat zoals zonnebloemen en margrieten.

clip_image001(229).jpg

Bovenaan de mannelijke, onderaan de vrouwelijke struiken

Afkomstig uit de schorren van oostelijk Noord-Amerika is deze halfwintergroene heester op het eind van de 18° eeuw ingeburgerd geraakt aan de kusten van West-Europa. Het blad bevat aan beide zijden harskliertjes, die de plant een uitstekende weerstand tegen wind bezorgen, en het loof grijsgroen maakt. In het najaar verschijnen massa’s kleine witte bloemhoofdjes die de plant ook bijzonder aantrekkelijk maken voor gebruik in bloemstukken. De plant is tweehuizig : mannelijke en vrouwelijke bloemen verschijnen aan twee verschillende struiken. De vrouwelijke bloemen zijn eerder wit, terwijl de mannelijke bloemhoofdjes een eerder gele kleur vertonen.

clip_image002(41).jpg

        Een compositie met    Baccharis, steeneik en Senecio

Ook is de plant zeer goed wind en zoutbestendig, zelfs strooizout. De plant wordt tot 3 meter hoog, maar is zeer goed terug te snoeien . Daar deze plant zowel op droge zandgrond als op waterzieke kleigrond gedijt is het een IDEALE KUSTPLANT die het najaar – en uw bloemstukjes- op een zeer originele manier zal weten op te fleuren !

clip_image003(30).jpg

Een krans van Baccharis bloemhoofdjes.

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen