MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Balkonplant van het Jaar 2015: Fuchsia

3096 x gelezen
door Mooi wat planten doen • Vrijdag 24 April 2015

De zon schijnt uitbundig, de temperaturen stijgen en de kans op nachtvorst is voorbij… in mei kun je pas écht de bloemetjes buiten zetten. Een aanrader is de rijkbloeiende Fuchsia. Die is niet voor niets uitgeroepen tot Balkonplant van het Jaar. Met deze trendy topper op het balkon wordt de zomer van 2015 gegarandeerd één groot feest!

Trendy
Met de Fuchsia zet je dus met gemak het hele balkon - van boven tot onder - in de witte, roze of paarse bloemen. Met een beetje speelsheid en lef creëer je heel gemakkelijk een vrolijke sfeer. Zet ‘m eens in een felgele of knalblauwe kubus of hang ze in felrode draadmanden aan de balkonreling. Dat is helemaal volgens de feestelijke tuintrend ‘The Happy Life’. En wanneer je de Fuchsia combineert met andere zomerbloeiers als de Mandevilla, Petunia en Bougainvillea krijg je een nog uitbundiger effect.
 
Handigheidjes
De Balkonplant van het Jaar is er in verschillende vormen: staand, hangend en op een stammetje. Welke je ook kiest, de Fuchsia kan met gemak bloeien tot ver in het najaar. Het vraagt maar een paar handigheidjes. De belangrijkste: zet de plant op een plek in de ochtend- of late middagzon en geef regelmatig water. Wanneer je de Fuchsia verwent met wat plantenvoeding en de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, wordt je beloond met veel en heel lang bloemen.
 Wist je dat?

 • De Fuchsia dankt haar Nederlandse naam ‘Bellenplant’ aan de vorm van de bloemen.
 • De Fuchsia is heel makkelijk te stekken. Je knipt een paar gezonde toppen af en laat ze wortelen in een pot met zaai- en stekgrond.
 • Helemaal in je nopjes met de Fuchsia? Laat de plant in een koele, vorstvrije ruimte overwinteren, bijvoorbeeld in de garage, zolder, kelder. 

 

Verkiezing Balkonplant van het Jaar
De verkiezing van de ‘Balkonplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Sinds 1998 buigt een jury van groenspecialisten zich jaarlijks over de vraag welke éénjarige zomerbloeier het predicaat ‘Balkonplant van het Jaar’ krijgt. Daarbij spelen criteria als trends, bloei en gemak een belangrijke rol. De Fuchsia is de opvolger van Verbena (2014).

Lees verder op MWPD »

8 reacties

 • Caroline B. Caroline B. en de vraag is: zijn alle fuchsia bloemen eetbaar?
  Vrijdag 24 April 2015 om 07:14
 • François L. François L. Fuchsia is niet eetbaar,enkel van de bessen kan men confituur maken en het schijnt lekker te zijn
  Vrijdag 24 April 2015 om 07:22
 • François L. François L. fuchsia verkiezen als balkonplant van hetjaar is een pracht idee,zelf heb er ongeveer een 200 verschillende planten staan
  .
  Vrijdag 24 April 2015 om 07:30
 • Ellen A. Ellen A. Sinds jaren heb ik weer een fuchsia. Heb gelijk met wat bijzondere pelargoniums de ting-a-ling besteld. Dat is een hele mooie witte..
  Vrijdag 24 April 2015 om 07:56
 • Myriam V. Myriam V. De vruchtjes zijn eetbaar, worden inderdaad gebruikt voor confituur maar je hebt dan wel wat nodig. Ik ga het niet meteen proberen, al heb ik wel enkele doorlevende fuchia's. Ze bleven de ganse winter buiten en ze zijn weer mooi uitgelopen.
  Vrijdag 24 April 2015 om 12:18
 • Chris D. Chris D. Ik heb ook een doorlevende fuchsia in volle grond staan. Hij geeft niet veel bloemen en blijft klein. Kan iemand mij zeggen hoe dat komt en wat ik moet doen? Dank bij voorbaat
  Vrijdag 24 April 2015 om 21:33
 • Heidi Heidi Fuchsia's die winterhard zijn kunnen het beste in het voorjaar tot 20 cm boven de grond worden teruggeknipt. Hij maakt dan ook vanuit de grond nieuwe uitlopers. Hoewel het rigoureus lijkt werkt het prima. Doe het al jaren en heb prachtige volle struiken. Ook een schitterende witte variant Fuchsia 'Hawkshead' geheten.
  Vrijdag 24 April 2015 om 22:30
 • Marianne V. Marianne V. Hoe oud kan een Fuchsia worden?
  Maandag 27 April 2015 om 16:54

Log in om een reactie te plaatsen