MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bamboe verwijderen of in toom houden

35348 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 2 Juni 2016 Volg Eddy G.

Verhalen over woekerende bamboeplanten die met hun grondscheuten overal in de tuin ongewenst tevoorschijn komen, kennen we allemaal. Ook over bamboe die zich niets aantrekt van perceelsgrenzen en de tuin van de buren gaat terroriseren, wordt er wel eens vaker verteld. Deze verhalen bezorgen bamboe een slechte reputatie als tuinplant. 

 

Bamboe hoeft echter niet altijd vereenzelvigd te worden met dergelijke schrikbeelden. Zeker niet als men een juiste soortkeuze maakt.

  • er zijn soorten die polvormig uitgroeien en dus gegarandeerd niet woekeren zoals Sirundinaria murielae (= Fargesia murieliae).
  • andere bamboesoorten kan men beter reeds bij aanplant “indijken” met mechanische barrières. Anders trekken hun ondergronds uitlopende wortelstokken in alle windrichtingen verder de tuin in. Voorbeelden hiervan zijn : Phyllostachys sp., Pleioblastus sp., Pseudosasa sp., .. .
     

Wenst men bamboe te vernietigen, dan moet men op een juiste manier handelen. Een onkruidbestrijder zomaar op bamboe spuiten geeft zelden goede resultaten.

Belangrijk om weten is dat :

  • bamboe een grassoort is. 
    Krachtige middelen tegen heermoes, braam, netel, distel, enz. zoals ‘Silvanet’, ‘Genoxone’ en ‘For-Gazon distels & netels’ sparen allemaal de grassen. Deze middelen zijn dus zeer geschikt om onkruiden in een gazon af te doden. Maar ze werken dus niet tegen bamboe, een grasssoort. Dit is zeer belangrijk om weten. Veel tuinliefhebbers denken immers dat bamboe geheel resistent is tegen onkruidverdelgers. Dit is niet waar. Er zijn mogelijkheden (zie verder).
  • bamboe verdikte wortelstokken heeft die volzitten met reservevoedsel. 
    Als bamboe bovengronds afsterft (bv. na afkappen of bespuiten) dan worden er zeer vlug nieuwe grondscheuten gevormd door die massaal aanwezige reserves.
  • bamboe een wintergroene plant is. Het inwendig transport is echter op zijn hoogst in het voorjaar en vroege zomer. 
    Deze periodes zijn dan ook het meest geschikt om bamboe te vernietigen.
     

Hoe gaat men te werk ?

  1. men hakt in het voorjaar alle bovengrondse scheuten af, net boven de grond
  2. laat de bamboe terug uitlopen tot de scheuten minimaal 5 echte blaadjes hebben gevormd
  3. spuit PANIC op deze jonge scheuten : 80 ml/ 5 liter water
  4. laat die jonge scheuten afsterven. Als er nog voedselreserves zijn dan verschijnen hier en daar opnieuw enkele jonge scheuten. Herhaal de behandeling met PANIC op deze nieuwe scheuten.
  5. Blijf behandelen met PANIC tot volledige uitputting (soms 2 behandelingen, soms tot 5 behandelingen)

 

Tip:  bij het aanplanten van bamboe is het aan te raden om een wortelbegrenzer toe te passen. Dit materiaal van harde kunststof voorkomt ongecontroleerde uitgroei bij bamboes. Of men kan ook altijd een reuzenpanda in de tuin zetten ;-)

 

6 reacties

  • Kees C. Kees C. Panic Garen is wel een heel smerig verdelgingsmiddel (met glyfosaat) dat niet thuis hoort in de biologische tuin. Beter is het om de ongewenste plant uit de grond te halen; is een flinke klus, maar 100 keer beter dat Panic Garden.
    Vrijdag 3 Juni 2016 om 10:57
  • Miel C. Miel C. Volmondig akkoord!
    Vrijdag 3 Juni 2016 om 16:10
  • Norbert D. Norbert D. De kluiten mag je niet op de composthoop gooien. Stapel ze ergens en laat ze minstens twee winters bovengronds overwinteren.
    Vrijdag 3 Juni 2016 om 17:30
  • Johan D. Johan D. Volledig akkoord met de idee dat glyfosfaat een extreme oplossing is, alleen is bamboe een extreme plant. Op het moment dat je stengels hebt van 5 cm diameter die een 8 m hoog zijn ben je al blij dat bamboe niet onder het bosdecreet valt... en uit de grond doen? Vergeet het, dat wortelstel is als beton.
    Vrijdag 3 Juni 2016 om 22:08
  • Kristien D. Kristien D. Een haag van 4 meter lengte en 1 meter breedte heeft me ruim 20 uur gekost om te verwijderen. Met de zaag de stammen tot 20 cm afgezaagd. . Rondom een voor uitgegraven en alle "ontsnapte" wortels zo al verwijderd. Daarna de kluit in handelbare stukken gezaagd en dan met koevoeten verder losgemaakt. Het was een hels karwei, maar ik heb geen gif gebruikt.
    Zaterdag 4 Juni 2016 om 13:56
  • Sjouko V. Sjouko V. Er wordt wereldwijd acties ondernomen om glyfosaat te verbieden! http://www.bionext.nl/consumen...
    Zaterdag 4 Juni 2016 om 14:36

Log in om een reactie te plaatsen