MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bamboes planten en verzorgen

20075 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

bamboe

Bamboes zijn houtachtige grassoorten.

Zoals de meeste planten uit de grassenfamilie groeien ze best op een neutrale bodem, hoewel ze ook een zure bodem tolereren. Planten doe je best in een humusrijke, goed doorlatende bodem. Maak een plantgat van minimaal 2 keer de grootte van de kluit. In de diepte voorzie je 1.5 maal de kluit. Vul dit plantgat op met organisch materiaal.

 • Voor het planten moet de wortelkluit goed in water gedompeld worden.
 • Plant de bamboe op dezelfde diepte zoals die was in de pot/container.
 • Na aanplant geeft u de plant overvloedig water zodat luchtzakjes uit de bodem verdwijnen.
 • Een waterkeringsring rondom de aanplant vergemakkelijkt verdere watergift.
 • Breng een mulchlaag aan van ± 5 cm organisch materiaal (bv. houtsnippers, afgevallen blad, gazonsnippers,...) Het afgevallen blad laat u best onderaan de plant liggen; dit zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en zorgt voor een extra toegift van silicium. Na het aanbrengen van de mulchlaag geeft u terug water.
   

Watergift

 • Gedurende het eerste jaar is watergift cruciaal voor een succesvolle aanplant.
 • Na aanplant geeft u de bamboe overvloedig water. In de eerste week minimaal elke dag! Vanaf de tweede week om de 2/3 dagen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de standplaats (volle zon of schaduw), windomstandigheden en de buitentemperatuur.
 • Laat uw planten niet uitdrogen gedurende het eerste jaar! Bamboes met opgekrulde bladeren geven een tekort aan water en stress aan. 
   

Bemesting
Zoals de meeste grassen reageert ook bamboe goed op bemesting. Organische gazonmeststoffen, eigengemaakte compost, oude koe- of paardenmest of gekochte tuincompost kunnen gebruikt worden. Let op! Een overdadige bemesting schaadt!. Het is daarom beter op regelmatige tijdstippen (bv. om de 4 weken) in wat kleinere hoeveelheden de bamboes te bemesten, dan in het voorjaar in één keer voor het hele jaar mest toe te dienen. Bemesting kan vanaf maart tot eind juli begin augustus.

Winterbescherming
Een adequate winterbescherming vermindert het risico op uitdroging in de winterperiode, bv met een extra mulchlaag van stro of compost. Bij een aanplant in de winterperiode is het aan te bevelen om de bladeren te spuiten met een anti verdampingsspray.

Bamboes in bakken of containers
Bamboes zijn ideale planten om te gebruiken in bakken of potten. In deze omstandigheden is het voor de bamboes zeer belangrijk om voldoende water te krijgen. Hoe langer de plant in de pot of container staat, des te groter de waterbehoete. Gezonder is om de planten in deze omstandigheden regelmatig te verpotten.

Gebruik van rhizoombegrenzer voor woekerende bamboes

Een doordachte planning is noodzakelijk wanneer woekerende bamboes worden gebruikt. Het gebruik van de rhizoombegrenzer is sterk aan te bevelen bij het aanplanten van woekerende bamboesoorten (Phyllostachys, Sasa, Pleioblastus, Hibanobambusa, Indocalumus, Pseudosasa, Semiarundinaria). Wij adviseren om te werken met een HDPE-folie (High Density Polyethyleen) van minimum 1 mm dikte en 65cm breedte. Deze kunststofplaten zijn voor de uitlopers van de woekerende soorten ondoordringbaar. Tevens is HDPE-folie zon- en weerbestendig. Bij niet-woekerende Fargesia-soorten is het gebruik van rhizoombegrenzers niet noodzakelijk. Graaf een geul van ± 65 cm diep rondom de plaats waar de bamboe mag groeien.

Voor een middelhoge bamboe (4 tot 6 meter) moet er minimaal 2 tot 3 m2  aan humusrijke grond gereserveerd worden, maar om de echt hoge soorten uit te laten groeien is het drie- tot vijfvoudige nodig. Zet het plaatmateriaal schuin onder een lichte hoek naar buiten, zodat de wortelstokken worden afgeleid. Verbind de twee zijden aan elkaar door het plaatmateriaal ineen te vouwen en schroef het plaatmateriaal aan elkaar met bouten en moeren. Eventueel kan u hiervoor ook een inox rhizoombegrenzer slot gebruiken. Laat het plaatmateriaal tenminste 3 cm boven de grond uitsteken, zo voorkomt u dat er wortels overheen groeien. Controleer 1 keer per jaar of het wortelscherm nog intact is. Bij goed gebruik is deze wortelbegrenzer de veiligste manier om bamboe op zijn plaats te houden.

Door regelmatig de dunnere en oude halmen weg te snoeien moet het bovengrondse deel van de plant in evenwicht gehouden worden met de wortels. Een bamboe met 10 tot 15 gezonde halmen op een vierkante meter is vaak mooier dan een dichte verwarde bos.

Bron: Bamboo Select

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen