MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Basilicum

895 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Basilicum

Basilicum heeft zijn volksnaam `koningskruid` niet gestolen. Koninklijk is immers de intense smaak die dit keukenkruid aan een wel zeer brede waaier van gerechten geeft. De mediterrane keuken achterna. En dan nog gezwegen van de positieve effecten op de gezondheid. Maag, darmen en je gemoedstoestand ondervinden baat bij het gebruik van basilicum. Het is dan ook zo`n kruid dat de zonnestralen vangt in zijn groene bladeren om ze vervolgens onvoorwaardelijk aan jou te schenken.

Namen noemen

De wetenschappelijke naam van dit welriekend en zeer aromatisch kruid is Ocimum basilicum. Wij kennen het groene plantje voornamelijk bij zijn Latijnse soortnaam basilicum, al wordt het ook nog wel eens bazielrkuid genoemd. De naam is afgeleid van het Griekse basilikon wat koninklijk betekent. Vandaar dan ook de naam koningskruid. Enkele andere namen toegekend door het volk zijn balsemkruid, peperkruid en vleeskruid. Ook al associëren we basilicum meestal met Italië en de Provence, toch komt het kruid oorspronkelijk uit Zuid-Azië (India). Vandaag wordt basilicum, waarvan ondertussen zo`n  varianten bestaan, vooral gekweekt in gematigde streken, en in het bijzonder in het Middellandse-Zeegebied.

Gezond met basilicum

Het heilzame effect van basilicum is vooral de verdienste van de aromatische olie in het kruid die rijk is aan eugenol, kamfer en thymol. Het kruid bevordert niet alleen de eetlust, maar ook de spijsvertering wordt gestimuleerd met het aftreksel van basilicum ( 1 tl gedroogd kruid / 1 kop water). Ook maagkrampen worden zo verholpen. Tegen oprispingen kan je zelfs een heuse basilicumwijn brouwen. Neem hiervoor een handvol bladeren en laat deze gedurende drie dagen weken in een liter rode wijn. De blaadjes vervolgens goed uitduwen en eventueel zoetmiddel toevoegen. Drink 1 glas van deze basilicum na het eten. Over een aangename remedie gesproken. Wie last heeft van een darminfectie doet er goed aan enkele versnipperde bladeren aan het bereide vlees toe te voegen. Bij hoesten of braakneigingen is het aftreksel van het kruid aan te raden. Het aftreksel kan ook gebruikt worden om wonden of geïrriteerde huid te ontsmetten. Basilicum werkt tenslotte opbeurend en wordt al wel eens ingezet bij depressie, nerveuze uitputting en angsten. Doe enkele druppels etherische olie van basilicum in het badwater. Let op: geen etherische olie van basilicum gebruiken tijdens de zwangerschap.

Winiefred weet raad

  • MANLIEF

Dit is Winiefreds `mannenkruid` bij uitstek. De heren vergeten immers alle zorgen en worden vrolijk van basilicum.

  • ZENUWACHTIG

Last van de zenuwen? Voeg een grote lepel pesto (saus op basis van basilicum) toe aan je soepen.

Beestig goed

Vliegende insecten zijn niet bepaald dol op basilicum. Een pot met verse basilicum op de vensterbank houdt vliegen weg. Beestig goed tegen beestjes!

Volksweetjes

Het volksgeloof kent aan basilicum de meest uiteenlopende krachten toe. In sommige culturen stond basilicum voor haat of tegenspoed, in andere dan weer voor liefde. Zo bestond vroeger het geloof dat je van het kruid schorpioenen in je hoofd kreeg. De betekenis die de Italianen en Roemenen aan basilicum gaven, is een stuk aangenamer. Voor hen was het, net als voor Winiefred, het liefdeskruid bij uitstek. In India is het een heilige plant. Het groeit daar trouwens bij elke tempel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen