Basilicum zaaien
Wilt u in uw eigen keuken terugkeren naar die prachtige, zonovergoten vakantie in Italië of een ander land aan de Middellandse Zee, zet dan een pot met basilicum in de keuken. Telkens wanneer u een takje afbreekt, ontstaat er een heerlijk aroma dat u meeneemt naar de landen van de Middellandse Zee.
Basilicum heeft naast zijn heerlijke geur ook een fantastische smaak. De smaak laat zich omschrijven als zeer aromatisch en zoetig. Verse basilicum is onmisbaar in een goede zelfgemaakte pastasaus en verse pesto. Let wel : basilicum mag nooit verhit worden, maar pas op het einde aan gerechten worden toegevoegd. Bij verhitting verliest basilicum zijn smaak en dat zou zonde zijn.
Oorsprong basilicum Het plantje is al erg oud en komt van oorsprong niet uit het gebied rond de Middellandse Zee, maar uit India. Het is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels. Het wordt in India ook gebruikt om er de eed op te zweren bij de rechtbank. Ook de Egyptenaren kenden deze plant al. In meerdere grafkamers zijn kransen van basilicumbladeren gevonden. De naam basilicum stamt van het Griekse woord basileus af wat koning of koninklijk betekent. Basilicum wordt daarom ook wel koningskruid genoemd. Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar. Via Griekenland heeft basilicum zich verder rond de Middellandse Zee verspreid en rond de 12e eeuw wordt basilicum in het zuiden van Frankrijk voor het eerst verbouwd. Inmiddels zijn er vele variëteiten ontwikkeld met verschillende kleuren en smaken.
Zelf basilicum zaaien Basilicum, dat ongeveer 40 cm hoog wordt, is heel goed thuis zelf te zaaien en te kweken. Het kan binnen in huis en vanaf half mei buiten geteeld worden in Nederland en België. Houd er wel rekening mee dat dit eenjarige kruid een mediterrane plant is en alleen goed groeit op een zonnige en warme plek in de tuin. Zaden van basilicum zijn bij Zadenier.nl te bestellen.
Binnen kan er in een zaaibakje vanaf februari gezaaid worden. Verdeel zaadjes in het zaaibakje en dek af met 0,25 cm aarde. Zaai altijd 50% meer dan je aan planten wilt hebben, niet alle zaden kiemen namelijk. De aarde licht aandrukken en daarna vochtig maken met een plantenspuit. Dek het zaaibakje af met keukenfolie, waarin 4 tot 5 gaatjes zijn gemaakt voor luchtverversing. Zet het zaaibakje op kamertemperatuur in de zon. Na ongeveer 10 dagen bij 20 °C komen de jonge plantjes op. Verspeen voorzichtig de jonge plantjes, als deze 4 cm groot zijn, in een aantal potjes. U kunt nu de basilicum plantjes binnen in potjes laten groeien of vanaf half mei buiten in bakken of in de tuin uitplanten. Vanaf half mei kan er ook rechtstreeks in de tuin gezaaid worden. Zaai in zaairijen met een onderlinge afstand van 20 cm, uitdunnen na opkomst op 20 cm in de zaairij. Slakken kunnen de jonge plantjes ernstig aanvreten, let daar goed op. Basilicum heeft weinig onderhoud nodig, alleen regelmatig water geven. Het groeit beter op vochtige grond.
Pesto zelf maken Zeker als u in de tuin basilicum zaait, kunt in de zomer een grote oogst hebben. Het is leuk, lekker en kinderlijk eenvoudig om hiervan zelf pesto te maken. Haal de blaadje van zo’n 50 gram basilicum en doe ze in de kom van de keukenmachine of blender. Pel 2 tenen knoflook en voeg ze toe. Meng dit kort. Voeg 50 gram pijnboompitten en 40 gram geraspte kaas toe en meng dit weer kort. Voeg olijfolie toe. Stop met mengen zodra een smeuïge pasta is verkregen. Breng op smaak met zout en peper. Heerlijk!
Gaby van der Harg www.zadenier.nl
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen