MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Belgische korrels bestrijden verwoestijning

901 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Belgische korrels bestrijden verwoestijning


De Belgische professor in de plantkunde Willem Van Cotthem (72) maakt wereldwijd furore met een vondst om land- en tuinbouw mogelijk te maken in gebieden die te kampen hebben met langdurige droogte. Terracottem, een product dat water en voedingsstoffen in de bodem vasthoudt, zorgt voor een stille revolutie in de strijd tegen verwoestijning, schrijft De Morgen.

clip_image001(816).jpg

Met zijn vzw TC Dialogue wendt Van Cotthem sinds 1995 terracottem aan in extreem droge gebieden. Nu pas begint het product echt zijn vruchten af te werpen. Terracottem is het resultaat van negen jaar onderzoek. Van Cotthem: "Ik wou een methode vinden waarmee planten, en in het bijzonder groenten, met een minimum aan regen konden groeien".

In eerste instantie concentreerde het onderzoek zich op de vochtabsorberende korrels die gebruikt worden in babyluiers en maandverband. "Professor De Boodt van de Gentse landbouwfaculteit stelde vast dat de korrels ook bodemerosie helpen afremmen", aldus Van Cotthem. De vochtopslorpende korrels alleen bleken evenwel niet voldoende om plantengroei te bevorderen.

Van Cotthem: "De volgende fase was het toevoegen van meststoffen. Daarmee vingen we twee vliegen in één klap: water én meststoffen stockeren in de bodem". Dat bleek voldoende om het gras van golfterreinen en voetbalvelden in de westerse wereld permanent in uitstekende conditie te houden. Eén van de klanten is tegenwoordig de voetbalclub Chelsea.

Om droge woestijnbodem vruchtbaar te maken, was nog meer nodig. "In Senegal stelden we vast dat we ook organisch materiaal aan de korrels moesten toevoegen. Als er zich geen micro-organismen in de bodem ontwikkelen, ontstaat er immers een soort steriliteit", aldus de professor. Veel financiële winst heeft hij met zijn vondst nog niet geboekt. "Om deontologische redenen ben ik niet bij de commercialisering betrokken. De Universiteit Gent heeft een contract met het bedrijf dat de korrels verkoopt. De prijs ligt relatief hoog, maar je moet ze maar een keer kopen om resultaat te zien".

Volgende week reist Van Cotthem naar Algerije. Daar loopt een project in één van de vluchtelingenkampen te midden van de Sahara. "We hebben met terracottem een 300-tal familiale groentetuintjes aangelegd. In een stad in de omgeving werken we dan weer samen met bosbouwers die jonge fruitbomen kweken die we dan naar de vluchtelingenkampen zullen overbrengen. Er worden nu al met succes tomaten en wortels gekweekt, en binnenkort dus ook fruit", besluit Van Cotthem.

Meer info: TC Dialogue

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen