MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Belgische professor ontwikkelt kunstmatige regen

474 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De Belgische professor Léon Brenig, verbonden aan de Université Catholique de Louvain (UCL), werkt in Spanje aan een constructie die kunstmatige regen doet ontstaan. De 'regenfabriek' zou het door droogte geteisterde Spanje aan water moeten helpen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Brenig heeft het project maandag samen met een Spaanse en Israëlische collega voorgesteld op een colloquium in Salamanca. De wetenschappers willen de regen opwekken door over verschillende vierkante kilometers een hitteabsorberende stof te spannen. Daardoor ontstaan 'hitte-eilandjes', die enkele graden warmer zijn dan de zone ernaast. Dat temperatuurverschil zorgt voor een snellere luchtstroming, wat de kans op regenwolken verhoogt.

kunstmatige regen

De wetenschappers bedachten het principe toen ze ontdekten dat in de omgeving van kleine steden tot 28 procent meer regen valt. Het asfalt fungeert er als warmtebron om de 'hitte-eilandjes' te creëren. Voor de droogte van deze zomer is het project nog geen oplossing. De onderzoekers zijn immers nog niet klaar met hun tests.

Bron: VILT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen