MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bellis perennis - Madeliefje

2853 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Madeliefje

Naam

 Bellis perennis

Nederlandse naam

 Madeliefje  'de schone die blijft' - Meizoentje

Familie

 Asteraceae of Compositae

Bloei  Witte margrietachtige bloemen met geel hart
Bloeitijd  Maart- september
Standplaats  op alle bodemsoorten. Vooral voedselrijke, vochthoudende  bodems. Grasvelden, bermen, dijken.  Wijst op een voedselrijke, verdichte bodem.

Algemeen

 Het madeliefje is een veel voorkomend plantje in het  gazon of in grasachtige gebieden.  Het is een meerjarige, kruidachtige plant.  Voor menig gazonbezitter is het een doorn in het  oog en moet het bestreden worden.  Anderen laten het staan omwille van de lieflijke, gele  bloemhoofdjes die aan de bladerloze bloemstengels  verschijnen en die worden omgeven door een kraag  van witte bloembladachtige stralen.  De spatelvormige bladeren vormen een rozet dicht bij  de grond zodat niets er onder kan groeien.  Je kan gerust over het plantje heen stappen zonder  dat het schade oploopt.  Je kan het plantje in het gazon bestrijden met  chemische bestrijdingsmiddelen of je kan  opteren om het gazon minder frequent te maaien,  zodat het gras zich beter kan ontwikkelen en het  madeliefje verdringen.

 Drachtplant voor honingbijen en solitaire bijen.

Het plantje bloeit bijna jaarrond.  Het madeliefje is een aan Maria toegewijde plant die  deugdzaamheid, onschuld en vriendelijkheid  symboliseert. De naam is afgeleid van 'maagdenliefje'

In de homeopathie wordt het plantje verwerkt in  huidverzorgende preparaten.  In de volksgeneeskunde gelooft men in de werking  bij verwondingen en tegen hoest, reuma en jicht.

 TIPS:

  • Pluk een half kopje madeliefjes en giet er kokend  water over en laat 20 minuten trekken.  Zeef de bloemen eruit. met dit mengsel kun je de  mond spoelen (3x per dag) als je last hebt van aften.  
  • Fijngehakte madeliefjes worden in salades en kwark vermengd omwille van de bloedzuiverende werking.  Je kan ze ook gebruiken bij borrelhapjes.
  • Als je madeliefjes wilt gebruiken ga ze dan uiteraard niet gaan plukken in bermen langs een drukke verkeersweg of in de nabijheid van fabrieken.  Ook niet in een park waar honden of katten vrij  kunnen rondlopen.
  • In Engeland beweert men dat de zomer gekomen is als je zeven madeliefjes vindt waar je in één keer op kunt  staan.
  bellisperennisb.jpg
   

madeliefje

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen