Beregening van het gazon
Moet een gazon beregend worden ?
Tijdens zomerse droogteperiodes zien tal van gazons er roestig uit. Soms lijkt het wel alsof alle leven uit de graszode verdwenen is en een herzaai zich opdringt. Maar na enkele regendagen verrijzen afgeschreven gazons soms op wonderbaarlijke wijze. Een gazon herstelt zich dus meestal vanzelf.
Desondanks houdt niemand van een vergeelde of roestige grasmat en is beregenen aangewezen.
Wanneer moet er beregend worden ?
Gazons hebben bijna uitsluitend tijdens de hoogzomer (juli-augustus) echt last van droogte, dit vooral als het al een week of langer niet meer geregend heeft. Vanaf dan wordt beregenen echt nuttig.
Welk tijdstip is het meest geschikt om te beregenen ?
Het is af te raden tijdens de middag te beregenen, het waterverlies door felle verdamping is dan te groot. ‘s Ochtends gaat er veel minder water verloren, en ‘s avonds beregenen is echt ideaal; het water krijgt dan de tijd om in de bodem te sijpelen.
Hoeveel en hoe vaak moet er beregend worden ?
Het best is ineens een flinke hoeveelheid water te geven, zo’n 15 à 25 liter per m2. Zo wordt heel de wortelzone bevochtigd. Bij herhaaldelijke kleine watergiften ontwikkelt het gras een ondiep wortelstelsel dat weinig bestand is tegen betreding. Met zo’n flinke watergift kan het gazon weer ruim een week verder.
Welk toestel is het meest geschikt ?
Daar hebben we geen echte voorkeur voor het één of het andere systeem. Handig zijn uiteraard de sproeisystemen die in het gazon geïntegreerd zijn, maar een eenvoudig "zwenkertje" van enkele tientallen euro's levert evenzeer een goed resultaat in noodgevallen.
@Marc, regenwater is ook water. Een gazon beregenen met drinkwater is uiteraard nogal verwerpelijk. Zaterdag 6 Juni 2020 om 20:19
Log in om een reactie te plaatsen