MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Beregening van het gazon

15955 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 7 Juni 2023 Volg Eddy G.

Moet een gazon beregend worden ?

Tijdens zomerse droogteperiodes zien tal van gazons er roestig uit. Soms lijkt het wel alsof alle leven uit de graszode verdwenen is en een herzaai zich opdringt. Maar na enkele regendagen verrijzen afgeschreven gazons soms op wonderbaarlijke wijze. Een gazon herstelt zich dus meestal vanzelf.

Desondanks houdt niemand van een vergeelde of roestige grasmat en is beregenen aangewezen.


Wanneer moet er beregend worden ?

Gazons hebben bijna uitsluitend tijdens de hoogzomer (juli-augustus) echt last van droogte, dit vooral als het al een week of langer niet meer geregend heeft. Vanaf dan wordt beregenen echt nuttig.


Welk tijdstip is het meest geschikt om te beregenen ?

Het is af te raden tijdens de middag te beregenen, het waterverlies door felle verdamping is dan te groot. ‘s Ochtends gaat er veel minder water verloren, en ‘s avonds beregenen is echt ideaal; het water krijgt dan de tijd om in de bodem te sijpelen.


Hoeveel en hoe vaak moet er beregend worden ?

Het best is ineens een flinke hoeveelheid water te geven, zo’n 15 à 25 liter per m2. Zo wordt heel de wortelzone bevochtigd. Bij herhaaldelijke kleine watergiften ontwikkelt het gras een ondiep wortelstelsel dat weinig bestand is tegen betreding. Met zo’n flinke watergift kan het gazon weer ruim een week verder.


Welk toestel is het meest geschikt ?

Daar hebben we geen echte voorkeur voor het één of het andere systeem. Handig zijn uiteraard de sproeisystemen die in het gazon geïntegreerd zijn, maar een eenvoudig "zwenkertje" van enkele tientallen euro's levert evenzeer een goed resultaat in noodgevallen.

4 reacties

  • Henk V. Henk V. Zoals bij velen bekend is leggen de rozekevers hun eieren eind mei tot begin juni. De eieren liggen vier weken in de bovengrond en zwellen sterk op. Hier is water voor nodig. Als je in de maand juni geen water aan de grasmat geeft verdrogen die eieren en ben je meteen van het engerlingenprobleem af. Zoals hiervoor al gezegd: gras is een zeer sterk product en herstelt zich wel weer. Kijk eens in het handboek grasveldinsecten van Henk Vlug (www.insectconsultancy.nl). Hier staan zeer veel nuttige tips voor de beheersing van plagen in uw gazon of sportveld.
    Vrijdag 29 Juni 2018 om 15:42
  • Marc D. Marc D. Ik snij nooit mijn gras. Ik geef nooit water aan mijn gras. Het hemelwater komt vanzelf en dan groeit het gras prachtig groen en lang. Goed voor fauna en flora ! Drinkwater dient om te ... drinken. Was geen auto's met drinkwater. WC doorspoelen met drinkwater is goed voor 10.000 liter per persoon, per jaar. De mensen kopen liever 'plastiek water', om te drinken. Gemiddeld 170 liter ,plastiek water, per persoon, per jaar ! Waarom ?
    Vrijdag 5 Juni 2020 om 08:20
  • Karel B. Karel B. 15 TOT 25 LITER PER 1 m2 = HOE LANG SPROEIEN OF HOE KAN IK DAT METEN?
    Vrijdag 5 Juni 2020 om 18:11
  • Hugo H. Hugo H. @Karel, ~20 liter zijn twee emmers. Chronometreer eens hoelang het duurt om ze vol te laten lopen, dan heb je een gedacht.
    @Marc, regenwater is ook water. Een gazon beregenen met drinkwater is uiteraard nogal verwerpelijk.
    Zaterdag 6 Juni 2020 om 20:19

Log in om een reactie te plaatsen