MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bereid je tuin nu al voor op de lente

22091 x gelezen
Tom K. door Tom Kooken • Woensdag 6 September 2023 Volg Tom K.

De meeste mensen zijn nog aan het genieten voor de nazomer, maar de herfst staat alweer voor de deur. Dat betekent dat er volop gewerkt kan worden in de tuin. Als je volgend jaar in de lente weer wilt genieten van een prachtige bloemenweelde in de tuin, beginnen de voorbereidingen nu al.

September is bijvoorbeeld een goede maand om vaste planten die in de lente en voorzomer bloeien te scheuren. Zo hebben ze immers ruim de tijd om zich opnieuw te vestigen voordat hun bloei begint.

Randplanten en bodembedekkers 
Soorten die je nu kunt scheuren zijn bijvoorbeeld randplanten als Aubrieta, Arabis en kruipende Phlox subulata, diverse tuingeraniums (behalve de laatbloeiers) en bodembedekkers als Tiarella en Heuchera. 

Bij het uitgraven moet je uiteraard voorzichtig te werk gaan. Zorg ervoor dat je vooral de delen met de meeste groeikracht gebruikt. Zorg ook voor wat extra voeding, maar gebruik daarvoor geen mest.

Lentebolletjes
Ook al is de zomer nog niet helemaal voorbij, toch liggen de eerste lentebolletjes alweer in de winkels. En bij de bollenkwekers vind je nog een veel groter aanbod aan mooie en minder bekende soorten en cultivars.

Sommige soorten kun je het best bijtijds aanschaffen en planten, omdat ze heel gevoelig zijn voor uitdrogen. Als ze lang in de winkel liggen, kan de kwaliteit teruglopen, waardoor ze het minder goed zullen doen.

Planten stekken nu het nog kan
Stekken is ook nu nog mogelijk, al zullen de planten langzamer wortelen dan in het voorjaar. Stekpoeder helpt vaak om de wortelvorming op gang te brengen. Zorg ook voor goede stekgrond en kies de juiste scheuten.

Je kunt nu borderplanten stekken die niet helemaal winterhard zijn, zoals struiklavatera, Gaura lindheimeri, Penstemon, Salvia’s en grijsbladige Santolina’s. Zo heb je wat reserves achter de hand als ze door een natte winter wegvallen. Ook van kuipplanten en halfharde perkplanten kun je een stek nemen, zoals Diascia, Verbena’s en Helichrysum.

Majestueuze keizerskroon
Ook de bollen van de keizerskroon (Fritillaria imperialis) kunnen de grond in, zodat de plant volgend jaar in april of mei majestueus voor de dag kan komen met oranje, gele of rode hangende klokjes onder een groene kroon.

De bollen poot je twintig tot 25 centimeter diep in goed doorlatende grond die niet te zwaar mag zijn.

2 reacties

  • Johanne V. Johanne V. de keizerskroon een prachtige plant ga ik zeker poten
    Vrijdag 7 September 2012 om 17:47
  • Pieter D. Pieter D. keizerskroon niet alleen schitterende plant maar ook doeltreffend tegen mollen
    De bol stinkt wel heel erg.
    Zaterdag 22 September 2012 om 16:45

Log in om een reactie te plaatsen