MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bernagie

638 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bernagie

De mooie blauwe, soms ook paarse bloempjes van bernagie lijken wel geschapen om geluk en plezier te brengen. Van oudsher wordt het kruid dan ook gebruikt om neerslachtige en verdrietige mensen er weer wat bovenop te hlepen. Ook in het hart van heel wat chef-koks heeft het kruid een speciale plaats veroverd. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn immers eetbaar en fleuren je gerechten zonder veel moeite op.

Namen noemen

Een mooi en sierlijk kruid als dit verdient een naam die even elgant klinkt: bernagie. Dit gewas wordt ook wel een borage genoemd en ook de volksnaam komkommerhuid wordt regelamtig in de mond genomen. Qua uitzicht heeft het plantje met zijn stervormige bloempjes niet gemeen met de eerder plomp gevormde komkommer, maar wat de geur en de smaak betreft is er wel een duidelijke overeenkomst. Bernagie behoort tot de de familie van de ruwbladigen. Tijdens de `officiële aangelegenheden` spreek je het kruid met Borago officinalis aan. En als je weet dat bernagie zich zowel in de keuken als op het vlak van de volksgeneeskunde aardig nuttig kan maken, dan is enig respect wel aangewezen.

Gezon met bernagie

  • BLADEREN EN BLOEMEN

Alleen al van het kijken naar de mooie blauwe of purperachtige bernagiebloempjes wordt je op slag vrolijk. Het kruid maakt inderdaad blij, en dit doet het al eeuwen lang. De grote kruidekundige John Gerard schreef in 1597: "ik, bernargie, breng altijd vreugde". Borage geeft courage, met ander woorden. Ook Dodoens, een Vlaamse kruidkundige uit de 16e eeuw, heeft het in zijn Cruydtboeck over

  • ZADEN 

Naast de bloemen en de bladeren hebben ook de zaden een belangrijke medicanele waarde. Ze bevatten veel gammalinoleenzuur, een stof die onder meer vrouwen die enkele dagen voor hun maandstonden last hebben van neerslachtige en humeurige buien (P.M.S.), kunnen helpen.

Winiefred weet raad

  • WEG KATER!

Te diep in het glas gekeken? De olie van bernagiezaden biedt alvast de eerste hulp bij `zware-kater-gevallen`. De zaadolie is in capsules te verkrijgen.

  • IN BAD MET BERNAGIE

Zijn de spieren stram? Doe dan een handvol bernagiekruid in je badwater.

Beestig goed

Niet alleen mensen maar ook bijtjes zijn dol op de mooie bloempjes van bernagie. Deze zoemende beestjes maken zich nuttig als bestuivers en ongedierteverdelgers.

Volksweetjes

Bernagie maakt iedereen vrolijk. Ook vroeger werden de bloempjes aan de wijn toegevoegd om de drinkende lui in extra goede stemming te brengen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen