MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bestanddeel van cacao beschermt tegen dodelijke ziektes

339 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bestanddeel van cacao beschermt tegen dodelijke ziektes


Het effect van epicatechine, een bestanddeel van cacao, op de gezondheid is zo verbluffend dat het weleens een even belangrijke ontdekking zou kunnen worden als penicilline en verdoving. Dat melden onderzoekers in het tijdschrift Chemistry & Industry. Ze pleiten ervoor om de stof het statuut van vitamine te verlenen.

Het team onder leiding van Norman Hollenberg van de Harvard Medical School bestudeerde jaren het effect van cacaodrank op de Kuna-bevolking in Panama. Het risico op vier van de vijf meest algemene dodelijke ziektes, beroerte, hartfalen, kanker en diabetes, bleek bij die mensen minder dan 10 procent te zijn. Ze drinken tot 40 kopjes cacaodrank per week.

cacao11.jpg

De link tussen een hoge epicatechineconsumptie en een verminderd risico op een aantal dodelijke ziektes is zo indrukwekkend dat volgens de onderzoekers meer studiewerk nodig is. Aangezien epicatechine een natuurlijk product is, kan het niet gepatenteerd worden en farmaceutische bedrijven staan dan ook niet te springen om te investeren in duur onderzoek.

Een verhoging van het aantal essentiële vitamines - momenteel zijn er 13 - zou nochtans mogelijkheden bieden aan voedingsbedrijven om hun gamma uit te breiden. Stoffen als epicatechine worden vaak uit cacaopoeders verwijderd wegens de bittere smaak. Epicatechinesupplementen en -capsules behoren wel tot de mogelijkheden. De stof komt ook voor in thee, wijn en sommige fruit- en groentesoorten.(KS)

Bron: De Standaard

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen