MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Betula utilis ‘Doorenbos’

3259 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Betula utilis ‘Doorenbos’

 9761.gif

Naam

Betula utilis ‘Doorenbos’

Nederlandse naam

Himalaya-berk

Familie

Betulaceae

Franse benaming

Bouleau de l’himalaya

Engelse benaming

Himalayan silver birch

Herkomst

Nederlandse selectie

Hoogte

10-15 (20) m

Blad

glimmend donkergroen, ovaal tot eirond, stevig. Mooie herfstverkleuring.

Bloemen

katjes, geelgroen, ? 2 cm, ? 10-12 cm, april

Vruchten

cilindervormige opstaande katjes

Algemeen

Bij berken denkt men automatisch aan een mooie bast. De meest gekende zijn die met een spierwitte stam (Betula papyrifera, Betula jacquemontii, Betula utilis…). Maar er zijn ook berken die een prachtige amberkleurige bast maken (Betula ermanii ‘Blush’, Betula albosinensis ‘Fascination’…) of prachtig grijs tot zwart verkleuren (Betula nigra ‘Heritage’, Betula medwediewii…). Ook het afbladeren van de bast is kenmerkend voor een aantal berken (Betula nigra, Betula papyrifera, Betula ermanii, Betula albosinensis…)

Betula utilis ‘Doorenbos’ is een Nederlandse selectie van de himalaya-berk. Het is een vrij grote elegante boom. Hij maakt een regelmatig vertakte brede eironde kroon. De boom kan op latere leeftijd tot 20 meter hoog worden en wordt een meter of 8 breed.

Opvallend bij deze berk is de bast. Deze verkleurt op latere leeftijd prachtig roomwit en bladdert in horizontale stroken af. De schors hieronder is licht amberkleurig. De jonge fijne twijgjes zijn warm rood tot diep bruin en bezaaid met lenticellen. De combinatie van dit alles maakt dat de boom in de winter een absolute blikvanger is.

De ovaalronde bladeren zijn glimmend donker groen en verkleuren in de herfst prachtig strogeel. De randen zijn grof getand, de nerven zijn duidelijk zichtbaar.

De boom bloeit vroeg in het voorjaar met vrij lange katjes die enorm veel stuifmeel kunnen produceren. Voor mensen met een allergie kan hij voor een aantal lastige dagen zorgen! De katjes groeien uit tot dikke opgaande vruchtjes. Deze zitten boordevol met gevleugelde zaadjes die met de wind kilometers ver worden meegedragen. Berken kunnen dan ook op de meest onwaarschijnlijke plaatsen ontkiemen.

Betula utilis ‘Doorenbos’ maakt, zoals alle berken, een zeer oppervlakkig wortelgestel. Verharding op de wortels wordt niet verdragen. De beplanting onder een berk zal langzaam maar zeker verdwijnen. Berken verplanten zeer moeilijk. Ze leven in symbiose met bodemschimmels. Wanneer men een boom met blote wortels plant is het aan te raden om berkengrond in het plantgat te voorzien. Beter is bomen aan te planten met kluit of uit een container. Zo komen de bodemschimmels automatisch mee in het plantgat terecht.

Berken zijn pioniersoorten. Zij behoren tot de eerste planten die spontaan opschieten op nieuw ontwikkelde gronden.

Betula utilis ‘Doorenbos’ is lichtbehoevend. Hij groeit het liefst op een warme,losse en zanderige grond. Op te zware en natte gronden groeien berken vaak slecht door. Ze krijgen dan meestal veel dood hout. Aan de voedingstoestand stelt deze berk vrij weinig eisen. Ze groeien tot op de meest arme bodems.

De boom is weinig gevoelig voor wind. Van luchtverontreiniging en zeewind houdt hij niet.

Met de snoeischaar kan je van een berk best afblijven! Snoeien in de winter verdraagt hij absoluut niet!!! Als een berk in de winter te drastisch wordt gesnoeid bloed hij bij het opstarten van de sapstroom gegarandeerd dood. Ook het uitzicht van een berk wordt er na snoei niet echt fraaier op. Hij gaat dan veel jong schot maken waardoor er een warrig en ziekelijk beeld ontstaat. Dus wegblijven met die vreselijke snoeischaar is absoluut de boodschap.

Ik weet dat berken momenteel bij enorm veel mensen uit de gratie zijn gevallen. Als wij een berk in een project voorzien krijgen we steevast dezelfde paniekerige commentaar: oh nee al die vuiligheid!, de buren zouden eventueel wel eens allergisch kunnen zijn, hij wordt véél te groot … en nog van dat! Ik krijg het daar van op mijn heupen. Indien berken juist worden toegepast zijn het fantastische elegante verschijningen. Ik gebruik ze liefst meerstammig of in informele groepjes bij elkaar. Combinaties met grassen zijn meestal een voltreffer.

 

1 reactie

  • Pieter D. Pieter D. Dag Eddy,

    Je schrijft onderaan dat je de betula in informele groepjes bij elkaar plant. Wat is dan de plantafstand tussen de bomen? is een dergelijke beplanting ook geschikt voor een kleine tuin (+-100m²) of valt dit af te raden? Ik zoek een boom (geen leibomen) die de inkijk in de tuin beperkt (ter vervanging van de bamboe die er nu staat), en waarvan er liefst meerdere op een beperkte afstand kunnen geplant worden (over een breedte van ongeveer 6m). Vandaar mijn mogelijke keuze voor de Betula utilis ’Doorenbos’. Als combinatie dacht ik ook aan grassen, met name hakonechloa macra.

    Alvast bedankt voor je reactie
    Donderdag 23 Februari 2017 om 12:06

Log in om een reactie te plaatsen