Beukenbladluis
Beukenbladluis - (melige bladluis) Phyllaphis fagi
De beukenbladluis wordt ook wel beukenwolluis of wollige beukenbladluis genoemd. Het is een lichtgele (groenachtige) parasiet die vooral aan de onderzijde van de bladeren zit. Je merkt dan ook van eind voorjaar tot midden zomer een dichte kolonie van witte luizen waarvan het lichaam bedekt is met donzige wasdraden. Soms ook op te merken op de twijgen van jonge loten. De beukenbladluis is een parasiet die overwintert door in het najaar zijn eitjes af te leggen op de jonge twijgen. Het is een monofage luis, wat wil zeggen dat ze slechts op 1 waardplant voorkomt.
Bij sterke aantastingen ontstaat scheutmisvorming en bladval en vooral ook bevuiling door honingdauw met roetdauw. Deze schimmelziekte kan ook de groei remmen.
Behandelen.
Door vanaf half april/ mei een behandeling uit te voeren kan u heel wat schade voorkomen. De beukenbladluis, ook beukenwolluis of wollige beukenbladluis genoemd, zit vooral aan de onderzijde van de bladeren. In een jong stadium produceren zij nog geen typische witte wasdraden en kan je ze makkelijker bestrijden. Wanneer er waterafstotende wasdraden worden gevormd, is een bestrijding veel moeilijker. Bij een zware aantasting zullen de bladeren ook gaan krullen en zitten de luizen verstopt zodat je ze moeilijk kan raken met uw bestrijdingsmiddel.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen