MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bieslook

1976 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

bieslook_1.jpg

Als familielid van de ui is bieslook een kruid dat zijn culinaire talenten ongetwijfeld al bewezen heeft. Lekker bij salades, aardappelen, eiergerechten (omelet), vis of vlees. Ga gerust creatief te werk. Winiefred helpt je alvast een eindje op weg. Het kruid is niet alleen delicieus, bovendien bevat het een flinke dosis vitamine C, wekt het de eetlust op en zorgt het voor een goede vertering. En als je dan nog weet dat bieslook kweken kinderspel is, dan kan niets je nog tegenhouden.

Namen noemen

Allium schoenoprasum, bieslook voor de vrienden, behoort stellig tot de `fines herbes` die onmisbaar zijn in heel wat keukenbereidingen. Over de jaren heeft het kruid met zijn zachte ajuinsmaak zich een waaier van volksnamen toegeëigend waaronder pijplook, graslook, snijprei en nog vele andere. Onmiddellijk wordt duidelijk dat bieslook tot dezelfde groep behoort als onder meer prei, ui, knoflook en sjalot, stuk voor stuk groenten die ook de Latijnse naam Allium dragen. Het plantje heeft met zijn groene, holle stengels wel iets weg van gras. Vandaar ook de volksnaam uiengras. We kunnen twee soorten bieslook onderscheiden: het fijne en het grove bieslook met respectievelijke rozige en witte bloempjes. Al zijn de bolle bloempjes een streling voor het oog, in de keuken kunnen we er niets mee aanvangen. Bovendien verminderen de bloemen de smaak van het bieslook en houden ze de stengelgroei tegen. Kortom: echte bieslookliefhebbers laten hun plantjes liever niet in bloei komen.

Gezond met bieslook

Hoe rijk bieslook ook mag zijn van smaak, wat de geneeskundige krachten betreft is het plantje niet echt een haantje de voorste. Toch zijn er een aantal licht heilzame eigenschappen die je niet over het hoofd kunt zien. Zo heeft een bieslook niet alleen een eetlustopwekkend effect, bovendien zorgt het kruid voor een goede vertering van de vetten achteraf. Let op: zeer gevoelige magen moeten voorzichtig zijn met het overdadig gebruik van bieslook. Maar al bij al  is het kruid in vergelijking met ui of look, die tot dezelfde familie behoren, nog best gemakkelijk verteerbaar.

Ook het positief effect van bieslook op de cholesterol en de bloeddruk mag niet vergeten worden. Bieslook heeft verder een gunstig invloed op de doorbloeding en houdt de aders elastisch. Net als de andere leden van de uifamilie is het kruid waterafdruivend.

Bieslook wordt ook al eens de papaja van het westen genoemd. In warme oorden gebruikt men papaja als een middeltje tegen wormen.  Ook bieslook heeft deze eigenschap. Het verdrijft parasieten uit de darmen. Geschikt voor baby`s en kinderen.

Nog even vermelden dat bieslook vluchtige olie bevat met zwavelhoudende bestanddelen ook het aandeel aan vitamine A en C niet vergeten. Een glaasje vitamine-C rijk bieslooksap stimuleert niet alleen de maag en de gal, het is ook nog best versterkend.

Winiefred weet raad

  • MOOI MET BIESLOOK

Voor een stralende huid is een maskertje met bieslook een echte aanraden. Laat 2 eetlepels bieslook gedurende 10 min. trekken in 1 liter kokend water. Meng 2 eetlepels yoghurt bij dit aftreksel. Op het  gezicht uitstrijken en 10 minuten laten inwerken. Afspoelen met een geconcentreerd bieslookaftreksel (1 eetlepel bieslook gedurende 2 uur laten trekken op 2 eetlepels kokend water). Herhaal dit elke week voor een stralende en gezonde teint.

Volksweetjes

Te diep in het glas gekeken? Volgens het volksgeloof zou bieslook met zijn ontnuchterende werking je er snel weer bovenop helpen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen