Biologisch vijverevenwicht
Biologisch vijverevenwicht De Oase-aanpak met BIOsys-filtersysteem
In een vijver in goede conditie heerst een biologisch evenwicht en is het water glashelder. Door de grote(re) temperatuurschommelingen vraagt het bereiken van een biologisch evenwicht in kleine en middelgrote vijvers extra aandacht.
Diverse factoren beïnvloeden het biologisch vijverevenwicht. Algengroei is er een van. Algen beginnen te groeien vanaf een watertemperatuur van10 °C. Ze voelen zich kiplekker in een voedselrijke omgeving. De boodschap is duidelijk: door uw vijver zo voedselarm mogelijk te houden, ontmoedigt u algengroei.
Een voedselarme vijver creëert u door voldoende (minstens 1/3 van het vijveroppervlak) zuurstofplanten zoals waterranonkel, puntkroos, fonteinkruid, waterpest of gedoornd hoornblad te voorzien. Ook het verwijderen van bladeren en dode plantenresten boven en onder water is een must. Bovendien beperkt u het visbestand best tot maximum1 kgvis per m³ water van minimum1 m diep en voedert u de vissen niet meer dan nodig. Ook de vissoort speelt een rol. Oranjegele goudwindes laten de zuurstofplanten ongemoeid, in tegenstelling tot plantenetende vissen die de zuurstofplanten opeten en daardoor de algengroei in de hand werken.
Vergeten bladresten en uitwerpselen van vissen gaan na verloop van tijd rotten en worden omgezet in ammoniak en andere verbindingen, wat leidt tot een sterke algengroei en groengekleurd vijverwater. In het vijverwater zijn bacteriën aanwezig die ammoniak in nitriet omzetten. Andere bacteriën zetten het giftige nitriet om in nitraat, dat door de planten opgenomen wordt tijdens het groeien en bloeien. Wanneer er in de vijver onvoldoende planten zijn, nemen de algen deze nitraten op en tieren daardoor welig.
De zuurstofplanten die zich onder water bevinden, spelen een cruciale rol in dit biologische evenwichtsproces. De gunstige bacteriën die instaan voor de omzetting van nitriet naar nitraat, gedijen immers enkel in voldoende zuurstofrijk water.
In het voorjaar en onmiddellijk na het aanleggen van de vijver houdt u de kwaliteit van uw vijverwater best goed in het oog. OASE helpt de natuur graag een handje met het BIOsys-filtersysteem. Het systeem ondersteunt het biologische evenwichtsproces doeltreffend en vergemakkelijkt de omzetting van nitriet naar nitraat.
Het BIOsys-filtersysteem bestaat uit 3 vaste componenten met elk een specifieke taak:
- AQUAMAX-vijverpomp,
- BITRON-UV-lamp
- BIOTEC-vijverfilter
De AQUAMAX-vijverpomp stuwt het water door een vijverfilter met drie compartimenten. In het eerste compartiment klitten de fijne algen samen tot grotere delen die door het filtersubstraat worden tegengehouden. Het tweede en derde filtercompartiment bevatten anaërobe en aërobe bacteriën die, respectievelijk in een zuurstofarme en zuurstofrijke omgeving, ammoniak omzetten in nitraten. Samen met de aanwezige zuurstofplanten zorgt het BIOsys-filtersysteem het hele jaar door voor glashelder vijverwater.
Om te weten hoe het met het biologische evenwicht van uw vijverwater is gesteld, kan u een beroep doen op de testapparatuur van OASE. Het volstaat dat de vijverbezitter een waterstaal meebrengt naar een OASE-vijverdiagnosecentrum om de pH-waarde, het carbonaat- en nitraatgehalte en de waterhardheidsgraad te bepalen. Een elektronisch diagnosesysteem meet op een eenvoudige manier een aantal parameters. Deze parameters zijn een belangrijke aanwijzing van de conditie van uw vijverwater. Indien zich een probleem voordoet, helpt de vijverspecialist u graag met een doeltreffende lange termijnoplossing.
De aanbevolen verkoopprijs van het BIOsys-filtersysteem begint vanaf 721 euro, inclusief btw en Recupel.
Het BIOsys-filtersysteem is te koop in de gespecialiseerde vijvercentra. Voor meer informatie of het adres van een OASE-vijvercentrum in uw buurt kan u bellen naar OASE op 052 25 86 15, mailen naar info.be@oase-livingwater.com of surfen naar www.oase-livingwater.com
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen