MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Biologische bestrijding van wormstekigheid (fruitmot)

7957 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wormstekigheid is een plaag die vooral in de appelteelt en ook wel bij peren heel veel verlies van vruchten kan veroorzaken. Het fruit wordt aangetast door de rups van de fruitmot (Cydia pomonella), een nachtvlinder.

Levenswijze van de fruitmot

De volwassen fruitmot komt uit van half mei tot augustus. Ze vliegt vooral ‘s nachts, op voorwaarde dat de avondtemperatuur boven 15 ° C ligt. Bij gunstige weersomstandigheden (18 ° C) legt het vrouwelijk fruitmotje haar eitjes ongeveer 3 tot 6 dagen na het uitkomen af. Na 5 tot 20 dagen komt de rups uit het ei en kruipt 1 tot 3 dagen op het blad rond. Daarna boort ze zich in de vrucht en vreet zich een weg naar het klokhuis. Eén rups kan meerdere vruchten aantasten. In augustus en september verlaat ze de vrucht en gaat zich verschuilen in schorsspleten, vooral op de onderste 50 cm van de stam. Je vindt ze ook onder de schors van dikke takken, op steunpalen en onder stenen. Om de winter goed door te komen, spint ze zich in in een cocon. Rond begin mei verpopt ze zich en een paar weken later begint de vlucht van de nieuwe fruitmot.

Schade

Appels en peren die aangetast zijn door de fruitmot, vertonen een bruinomrand gaatje in de schil. Daarachter is er een vraatgang door het vruchtvlees tot in het klokhuis, al of niet opgevuld met bruinachtige, korrelige uitwerpselen van de rups. Aangetaste vruchten rijpen vroeger dan gezonde en vallen voortijdig af. Door deze vruchtval kan een groot deel van de oogst verloren gaan.

Bestrijding

Om wormstekigheid te voorkomen, is het noodzakelijk om de levenscyclus van de fruitmot te doorbreken. De meest aangewezen periode daarvoor is vanaf het moment dat de rups uit het ei komt en voordat ze in de vrucht binnendringt. In onze Belgische klimaatsomstandigheiden begint die periode altijd rond 1 juni en kan, bij normale temperatuur, de hele junimaand doorgaan. Bij lage temperaturen in juni, zullen ook nog in juli eitjes ontluiken. Er kan een tweede generatie zijn in augustus, maar in ons land komt dat zelden of nooit voor.

 

CARPOVIRUSINE: EEN NIEUW BESTRIJDINGSMIDDEL

Dit is een biologisch insekticide op basis van het granulosevirus, dat in de natuur voorkomt en de rups van de fruitmot ziek maakt en uiteindelijk doodt. Het is uiterst selectief. Geen enkel ander insekt wordt erdoor aangetast:bijen en andere nuttige insekten blijven dus leven. Voorts is het middel volkomen onschadelijk voor de mens, zoogdieren, vogels, vissen en planten. De vruchten mogen onmiddellijk na behandeling geconsumeerd worden.

Carpovirusine moet door de fruitmotrups via de mond opgenomen worden. In de ingewanden oefent het zijn dodelijke werking uit. Het middel wordt opgelost in water, in een concentratie van 15 ml produkt in 10 l water, en met een nevelspuit verspoten over de bladeren en de jonge vruchten van de fruitbomen. Om een goede werking te hebben (90 tot 100 % afdoding van de rupsen), moet vanaf begin juni 3 x gespoten worden, met telkens 12 tot 15 dagen ertussen. Bij lagere temperaturen in juni moet er langer nabehandeld worden. Als het veel regent, spoelt het middel af voor de rupsen het opnemen en is het nodig om met kortere tussenpozen te spuiten.

Aangezien het hier gaat om een levend produkt, moet Carpovirusine altijd koel bewaard worden (0 tot 5 ° C). Zo blijft het gedurende 2 jaar zijn werking behouden.

Carpovirusine wordt al enkele jaren in de commerciële fruitteelt met succes toegepast. Vooral voor biologische en geïntegreerde teelt is het een heel interessant produkt. Carpovirusine is nu voor de particuliere fruitteler beschikbaar in flesjes van 250 ml.

Met die hoeveelheid kan men een volgroeide laagstamboomgaard van 50 bomen gedurende 1 groeiseizoen vrijhouden van fruitmotaantasting.

1 reactie op dit artikel

1 reactie

  • Niek V. Niek V. Helaas is Carpovirusine niet meer voor de particulier beschikbaar, zo liet boomkwekerij De Linde me weten. Vrijdag 27 November 2015 om 14:40

Log in om een reactie te plaatsen