Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Bladluis

6984 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Lid van de Aphididae. Kleine sapzuigende insecten met kwetsbare , doorschijnende lichamen, die vaak in grote aantallen aanwezig zijn op bladeren en die de plant verzwakken. Ze voeden zich met sappen door middel van stekende en zuigende monddelen. Misvorming van de bladeren is meestal het resultaat. Ze zitten vooral op de zachte delen van planten (toppen van jonge twijgen, knoppen) omdat de sapstroom daar veel voedingsstoffen bevat. Bladluizen planten zich snel voort en vormen snel grote kolonies. Ze overwinteren buiten als eieren op planten, in het voorjaar worden daaruit ongevleugelde stammoeders geboren, die zonder bevruchting, levendbarend zijn. Sommige stammoeders hebben vleugels. De gevleugelde luizen migreren naar allerlei planten. Ze kunnen wel 15 tot 20 generaties per jaar voortbrengen.

Ze kunnen een nog groter probleem vormen doordat het teveel aan opgenomen suikers afgescheiden wordt als kleverige vloeistof (honingdauw). Er kan zich daarop een laag vormen waarop een schimmel (roetdauw) groeit. Deze roetdauw ontsiert de planten en beperkt ook de assimilatie in het blad.

Bij appels zijn vooral drie soorten schadelijk: de lichtgroene bladluis, de melige, de donkergroene appeltakluis. Bij peren is het vooral de melige bladluis.

Lees ook:

Recepten voor alternatieve bestrijding