Bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier
Bladluizen zijn er in soorten, ze variëren in kleur van groen tot geel, roze, zwart, bruin, grijswit. Ze zitten meestal (in kolonies) aan de onderzijde van de bladeren waar ze zich voeden met hun zuigende monddelen met sappen uit de bladeren. Hierdoor gaan deze omkrullen en vervormen. Luizen vind je op vele soorten planten en gewassen. Naast het feit dat de bladeren misvormd raken veroorzaken ze nog meer schade doordat ze ziektes en virussen kunnen overbrengen. Bladluizen scheiden namelijk een kleverige substantie af (honingdauw die bestaat uit vooral suikers). Deze honingdauw kan worden aangetast door roetdauwschimmels waardoor hij zwart verkleurt.
Bladluizen kunnen zich op zeer korte tijd razendsnel vermenigvuldigen als men ze met rust laat. Het zoete sap trekt ook mieren aan. Je zal dus vaak ook mieren aantreffen op planten waarop bladluizen zitten.
VOORKOMEN
Bladluizen overwinteren als ei op bepaalde struiken. Behandel waardplanten zoals perzik, Euonymus (kardinaalsmuts), Philadelphus (boerenjasmijn), Viburnum (Gelderse roos) met een minerale olie in de winter. Bloeiende planten trekken insecten en natuurlijke vijanden aan (sluipwespen, gaasvliegen, zweefvliegen) Hang gele plakvallen (in serres bijvoorbeeld). Lieveheersbeestje verslinden heel veel bladluizen. Ook de volwassen kever (larven van het lieveheersbeestje) zijn vraatzuchtige bladluizeneters. Zorg dat de kevers zich goed voelen in uw tuin door ze in de winter een schuilplaats te geven (strooisellaag van takjes, gras, bladeren). Geen overmatige bemesting geven aan planten. Zwakke planten vermijden. Planten die een gebrek hebben aan kalium of tijdelijk watergebrek hebben, zullen makkelijk aangetast worden door bladluizen. Je kan dergelijke planten versterken met een heermoesextract. Oost-Indische kers is een plant die bladluizen aantrekt. Je kan ze daarom als ‘vangplant’ gebruiken. Hetzelfde geldt voor tuinbonen.
BESTRIJDEN
Lichte aantastingen kun je met een flinke waterstraal uit de tuinslang verwijderen. Je kan ook regelmatig de planten behandelen met een brandnetelaftreksel, vlierbladgier of spuiten met een oplossing van bruine (groene, zwarte) zeep. Regelmatig herhalen is hier de boodschap. Bij zware aantasting eventueel spuiten met een plantaardig insecticide (op basis van pyrethrum). Natuurlijke vijanden inzetten.
EXTRA
Log in om een reactie te plaatsen