MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Blauw bloed

359 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Blauw bloed


Zij komt van ‘goede huize’. Zo vindt ze zelf.   

Toen ze klein was heb ik getracht haar bij te brengen dat onze woonst gelijkwaardig is aan die van haar moeder. Ze heeft er geen oren naar. Vooral als ze een slechte bui heeft, is er geen houden aan. Dan zeurt ze de hele dag door over haar vermeende koninklijke afkomst. Het baadt niet dat ik er op wijs dat haar moeder een gewone grijs getijgerde korthaar is

“’t Zijn de genen van mijn vader die tellen”, piept ze fijntjes, en vlug – zo langs haar neus weg – voegt ze er nog aan toe ‘en blauw bloed’. Vervolgens zet ze zich goed zichtbaar en halvelings opzij, zodat aan haar profiel zogezegd te zien valt hoe dat blauw bloed dan wel stroomt. ‘Haar vader ken ik niet, maar het zou best die dikke rosse schooier kunnen geweest zijn die in katertijd hier altijd rondliep in de tuin’, zei de eigenares toen we Lotte destijds gingen afhalen.

Die rosse kleur en dat corpulente lijf heeft ze inderdaad van haar vader geërfd, want moederpoes was een spits en minzaam grijs wezentje. ‘Ach, je vader was een zwerver die je moeder heeft verleid’, heb ik haar eens voor de kop gesmeten toen ze de andere katten uit de zetel joeg terwijl ze siste ‘Van mijn troon af!’. Een week lang heeft ze me genegeerd. Ze trachtte me te straffen door bij de andere huisgenoten op de schoot te gaan liggen soezen. Daarom ben ik voorzichtig geworden met wat ik haar zeg. Ik laat haar een beetje in de waan met haar blauw bloed.

Dus wordt er niet meer met haar gelachen wanneer ze slapend van de rugleuning van de zetel valt. ‘’t Is hier allemaal aftands’, kat ze dan. Ik zwijg en onderga haar grillen en uitlatingen, haar gepuf en gesteun, haar gejengel en haar gedicteer. Enkel bij de open tuindagen, wanneer de bezoekers vol bewondering haar rosse kleur en dikke vacht prijzen, wanneer ze het publiek hoogmoedig toe kirt ‘Merci beaucoup’ of ‘U bent werkelijk bedankt’, wanneer ze zó de ganse dag door wiebelend flaneert tussen de benen van de mensen door, alle aandacht naar zich toe zuigend…, dan kan ik het soms niet laten achter haar rug om te roddelen en te vertellen dat haar vader een schooier was en dat ze wat hoog oploopt met zichzelf.

Het doet deugd om eventjes je problemen bij een luisterend menselijk oor te kunnen leggen met zo’n lastig wicht. Als ‘s avonds de tuinpoort sluit en we naar binnen gaan, loopt zij steeds hautain voorop, al mompelend ‘Een koninklijk Britse Korthaar, rood - zilver gemarmerd. Dat ben ik.’ Nadien zit ze binnen nog úrenlang haar hoogdag gelukzalig te herbeleven. ‘Erg aardig van u’ en ‘dank u wel voor het compliment’, mijmert ze en terwijl wrijft ze met haar poot een rosse bles achter haar oor.

‘Blauw bloed’, benadrukt ze en brutaal kijkt ze me aan. Ik zwijg.

Open tuindagen: 5-12-19-26 juni en 3-10 juli van 10 tot 18 uur.

De tuin is ook op afspraak (telefonisch) te bezichtigen voor groepen van min. 10 tot max. 30 personen. Adres: Blakerstraat 19, 3201-Langdorp (Aarschot) Tel. 016/562422 e-mail: tuinmoeder@hotmail.com Inkom: € 2.5 gedeeltelijk ten voordele van een goed doel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen