MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Blikvanger

694 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Blikvanger

Neen, ik bedoel niet die netten die ze langs de weg neerpoten om allerlei rommel op te vangen die achteloze chauffeurs door de ramen kieperen. Die dingen maken trouwens heel wat rotzooi, ook in de beplanting eromheen. Blijkbaar kunnen onze chauffeurs niet goed mikken, en verzamelen die dingen niet alleen blikken. Weg ermee, en laat men sluikstorters ook maar even hard beboeten als hardrijders. Een wandelingetje op de nabij ons bedrijf gelegen carpool parking toont dat het toch zo moeilijk is om afval in de nochtans aanwezige vuilnisbakken te deponeren…, ook voor jongeren.

Neen, als blikvanger bedoel ik deze keer een mooie boom in je tuin. Eentje dan die niet te groot wordt, want onze tuintjes worden almaar kleiner… En meestal wordt zo een boompje niet alleen figuurlijk als blikvanger gepositioneerd, maar ook letterlijk, om de curieuze blikken van de buren op te vangen bijvoorbeeld. We zijn toch allemaal op onze privacy gesteld niet ?

clip_image001(157).jpg

Gelukkig zijn er een aantal bomen voorhanden die de beide rollen kunnen spelen : ze zijn tegelijk mooi om naar te kijken en bieden bescherming en beschutting, ook tegen inkijk. Vroeger werd die rol vervuld door coniferen. Dennen bijvoorbeeld, maar die hebben het dezer dagen nogal hard te verduren van de dennenbladluis. Bruine en afvallende naalden zijn het gevolg. Cipressen worden steeds bruiner door het coniferenspint, en het bonenspint tast reeds onze inheemse bomen aan , zoals vorige week aangegeven. Als zo een blikvanger dan nog zijn bladeren behoudt in de winter, dan zijn we ook tijdens die periode van de korte dagen op ons gemak : enkel muggen en motten zullen de verlichte ramen bezoeken, de ongenode blikken die van verder komen botsen op het immergroene bladerdek !

De steeneik is zo een sterke boom, maar ook de glansmispel en de wintergroene magnolia verdienen een oscar voor deze rol !

 

 

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica)

Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne)

Website: www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen