MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloeddrukverlagers bij aardappel

418 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
Wetenschappers vinden bloeddrukverlagers in aardappel
Britse voedingswetenschappers van het onafhankelijke Institute of Food Research (IFR) in het Engelse Norwich hebben tot hun verrassing in veel voorkomende aardappelsoorten kukoamines ontdekt. Dat zijn natuurlijke stoffen met een bloeddrukverlagende werking. Ze werden tot nu toe enkel aangetroffen in een exotische plant en zijn weinig bestudeerd.

De onderzoekers waren eigenlijk bezig met een chemische vergelijking tussen genetisch gewijzigde en niet-gewijzigde aardappelen. Ze keken raar op toen ze op een natuurlijke stof stootten in een gewas dat al zo lang gebruikt wordt en zo grondig bestudeerd is. In de Chinese kruidengeneeskunde maakt men al lang aftreksels van de schors van een zeldzame plant waarin kukoamines zitten. De stoffen worden ook ingezet tegen de parasiet trypanosoma, de verwekker van de in Afrika wijd verspreide dodelijke slaapziekte.

De onderzoekers gaan de stabiliteit van kukoamines testen in verschillende omstandigheden. Ze vermoeden dat koken hun werking in elk geval beter zal in stand houden dan bakken. Verder moeten ze met studies naar de reacties op bepaalde dosissen preciezer uitmaken wat de invloed is van kukoamines op de gezondheid.

Bron: De Tijd

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen