MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloembollen in vaste plantenborders

4107 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

border_bloembollen.jpg

 

Borders met vaste planten zijn in het vroege voorjaar nogal kleurloos wanneer er geen bloembollen in verwerkt worden. Om van deze borders veel langer te genieten kunnen er bolgewassen in geplant worden die in maart en april bloeien. Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met wat er op dat moment al te zien is aan eventueel vroegbloeiende of vroeg in blad komende vaste planten. De keuze van de bollen moet hierop afgestemd worden om de border ook nu al een harmonisch geheel te laten zijn.

Een bijkomend voordeel van een combinatie van voorjaarsbloeiende bolgewassen en vaste planten is dat de uitlopende vaste planten in een later stadium het afstervende loof van de bollen zullen camoufleren. Wanneer vervolgens ook gedacht wordt aan zomerbloeiende bollen moet de keuze van de soorten ook weer afgestemd worden op de op dat moment bloeiende vaste planten.

Enkele vaste planten die in aanmerking komen omwille van de bloei of het (jonge) blad:
Ajuga, Alyssum, Aquilegia, Asarum, Aubrieta, Bergenia, Brunnera, Campanula portenschlagiana, Carex (gras), Cerastium, Dicentra, Doronicum, Epimedium, Euphorbia-soorten, Galium, Geranium, Helleborus, Hesperis, Heuchera, Lamium, Liriope, Nepeta, Omphalodes, Pachysandra, Primula, Pulmonaria, Pulsatilla, Tellima, Tiarella, Vinca, Viola


OPGELET: In combinatie met vaste planten moet je er ook rekening mee houden dat bollen moeten concurreren op gebied van voedingsstoffen. Vaste planten kunnen gulzig zijn en dus kan je maar best regelmatig wat extra voedingsstoffen voorzien. Bloembollen houden van meststoffen met een hoog kaliumgehalte.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen