MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloembollen planten in het najaar

3660 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het is een feit; om te genieten van bloeiende bloembollen - zoals tulpen, narcissen, hyacinten, crocussen en andere bloemen – moeten de bloembollen in de herfst worden geplant.

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten

Dat is het inspannende aspect, daarnaast bestaat er ook een plezierig aspect aan bloembollen. Er is namelijk niets makkelijker dan bloembollen te laten groeien en bloeien. Zelfs de onhandigste tuinier kan een mooie voorjaarstuin creëren met bloembollen.

Voorjaarsbloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. De enige regel is dat voorjaarsbollen voor de eerste vorst moeten worden geplant. Het is het beste de bollen zo snel mogelijk na aankoop, te planten. Als je ze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius) bewaard worden.

bloembollen planten

De selectie

Naast tulpen en narcissen, kan je ook andere bijzondere Nederlandse bloembollen zoals Scilla, Puschkinia, Muscari, Fritillaria, Allium, Camassia en Eremurus planten.

Voorjaarsbloeiende bollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Laat je fantasie het werk doen. Alles wat je moet weten over het planten van bloembollen staat op de verpakking geschreven of is verkrijgbaar bij de bloembollen leverancier. Wat je moet weten is; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit en hoe diep.

Hier zijn wat professionele tips voor het planten:

  • Plant laaggroeiende bloembollen, zoals hyacinten voor hoger bloeiende bloembollen zoals de tulp.
  • Plant alle bollen in groepen, in kleine clusters of grote bedden, één bloem alleen staat zo verloren in de tuin.
  • Plant groepen van erg vroeg bloeiende bollen, zoals krokussen in het gras om zo een ‘natuurlijke’ beeld te krijgen.


Hoe te planten?

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.

 

Kies een plantplek:

  1. Graaf of een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele beplanting van bollen of kleinere clusters. Om te zien hoe diep je moet planten, beschouw dan de grootte van de bol. Grote bollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant.
  2. Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Mix een beetje natte turf om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen- de bollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven. Zet grote bollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bollen nog boven de grond.
  3. Bedek de bollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.


Niets is zo makkelijk! Door je aan de regels te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: koop bollen, zet ze in de tuin, en droom van een mooi voorjaar tot de bloembollen uitkomen.

TIP

Geef kinderen eens een eigen hoekje in de tuin waar ze in de herfst bloembollen kunnen planten. Bollen planten is makkelijk, leuk en leerzaam! Laat de kinderen zelf kiezen: bijvoorbeeld rode tulpen, witte crocussen, blauwe druifjes of gewoon bollen in hun lievelingskleuren. Je kunt de lentebloeiers wel de grond uit kijken!

September 2008 / IBC

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen