MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloembollen voor bijen

1665 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Crocus

Dit najaar is er een bijzonder bloembollenpakket voor bijen verkrijgbaar bij tuincentra. Door het planten van deze geselecteerde bloembollen creëer je niet alleen een bloeiende lentetuin maar lever je ook een positieve bijdrage aan de bijenpopulatie in Nederland en België. In het voorjaar trekken de bloeiende bollen namelijk bijen aan. Het pakket is mede op advies van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld en bevat een mix van lentebloeiers die de tuin van februari tot half juni kleur geven en bijen lokken.

Biodiversiteit

Het bijenpakket bestaat uit tachtig bloembollen van zes verschillende soorten die op advies van de NBV zijn geselecteerd. De Crocus, Sneeuwroem (Chionodoxa), Blauw druifje (Muscari armeniacum), Botanische tulp (Tulipa linifolia), Anemone blanda en Bulgaarse ui (Nectaroscordum) produceren namelijk relatief veel nectar en stuifmeel. Die zijn beide van vitaal belang voor het welzijn van bijen. De bollen verwilderen en komen dus elk voorjaar automatisch weer tot bloei. Zo wordt met de bollenmix een blijvende bijdrage gegeven aan een gezonde bijenpopulatie. Ook de variatie in bloemen (biodiversiteit) en de gespreide bloeiperiode van bijna vijf maanden wordt door bijen zeer op prijs gesteld.

Bollen planten

Het planten van bloembollen is een eenvoudig klusje en kun je het beste in oktober of november doen. Graaf een plantgat en plant de bloembollen met het puntje omhoog.  De diepte van het plantgat hangt af van de bolsoort. De vuistregel is: plant de bloembol drie keer zo diep als de hoogte van de bol. Geef na het planten water en vanaf februari verschijnen de eerste bloemen voor blije bijen. Bij een buitentemperatuur van ongeveer 9 graden Celsius worden bijen, na een winter in rust te zijn geweest, weer actief en gaan op zoek naar nectar en stuifmeel.

Het bijenpakket is vanaf september voor een adviesverkoopprijs € 9,99 verkrijgbaar bij diverse tuincentra en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging via www.bijenhouders.nl

 
Nectaroscordum

 

 
Muscari armeniacum

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen