MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloembollenlasagne

3711 x gelezen
door Ineke van Kesteren • Vrijdag 23 Oktober 2015

Tuinliefhebbers opgelet! Je kunt nog langer genieten van de allereerste bloemen in het voorjaar. Hoe? Door een smaakvolle lasagne van bloembollen te maken. Hiervoor hoef je niet de keuken in; alles gebeurt in de tuin. Het recept is simpel: je plant verschillende laagjes bloembollen boven elkaar, net als bij het Italiaanse pastagerecht. Het gerecht heeft wel enige tijd nodig om op smaak te komen, dus begin al in het najaar. Je zult zien dat je in het voorjaar maandenlang van bloemenpracht kunt genieten als de bloembollen een voor een gaan bloeien. Dat het maar mag smaken!

Het maken van bloemenlasagne niet moeilijk. De volgende ingrediënten zijn nodig: royale potten of een balkonbak, hydrokorrels, potgrond en bloembollen. Zorg voor gaatjes in de bodem van de pot of balkonbak zodat een teveel aan water kan weglopen. Leg een laagje hydrokorrels of potscherven op de bodem met daarbovenop een laag van 10 cm potgrond. Hierin wordt het eerste laagje bollen geplant. Ze mogen dicht bij elkaar staan voor een volle bloei. Bedek het eerste laagje met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarin de volgende laag. Ook deze bollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad. Strooi potgrond over de tweede laag bollen en plant hierin de derde en laatste laag. Vul tot slot de pot aan met potgrond. Druk het wat aan en verwen de bollen met water. 

Tip: Lasagnebeplanting kan ook in de volle grond; dat werkt net zo goed. 

Potje bonte vrolijkheid
Omdat bloemen in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn, kun je het zo vrolijk maken als je wilt. Een potje bonte vrolijkheid maak je met de volgende bloembollen:

 • Laag 1 - onderste laag: tulp (Tulipa) 'Brilliant Star', 'Flaming Club', 'Orange Favourite' en 'Purple Dream'
 • Laag 2 - middelste laag: hyacint (Hyacinthus) 'Pink Pearl', narcis (Narcissus) 'Dick Wilden', 'February Gold' en 'Tahiti'
 • Laag 3 - bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) krokus (Crocus) 'Grand Maitre' en Species Mix

  

Potje eigentijdse natuur
Bloembollenlasagne past prima in een luxueuze omgeving met kwalitatieve, natuurlijke materialen. Rauw beton en grof hout geven de bloeiende bloembollen een voetstuk om op te stralen. Een potje eigentijdse natuur maak je met de volgende bloembollen:

 • Laag 1 - onderste laag: tulp (Tulipa) 'Black Parrot', 'Flaming Evita', 'Havran', 'Queen of Night' en 'Snow Chrystal'
 • Laag 2 - middelste laag: hyacint (Hyacinthus) 'Carnegie',  'White Pearl', narcis (Narcissus) 'Actaea' en 'Recurvus'
 • Laag 3 - bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) 'Blue Shades', anemoon (Anemone coronaria) 'Mount Everest', 'Bride'  dwergiris (Iris reticulata) 'Katharina Hodgkin', kievietsbloem (Fritillaria meleagris), krokus (Crocus) 'Ard Schenk' en sneeuwroem (Chionodoxa 'Alba')

 


 Wilde schoonheid zonder pot
Voor bloemenlasagne heb je niet altijd een pot nodig, want het kan ook in de volle grond. Het enige dat je nodig hebt is een hoekje in de tuin waar je de lasagne kunt opbouwen. Wilde schoonheid zonder pot maak je met de volgende bloembollen:

 • Laag 1 - onderste laag: tulp (tulipa) 'Boston' en 'Green Wave'
 • Laag 2 - middelste laag: hyacint (Hyacinthus) 'Blue Jacket', narcis (Narcissus) 'Ice King' en 'Sir Winston Churchill'
 • Laag 3 - bovenste laag: anemoon (Anemone blanda) 'Blue Shades', anemoon (Anemone coronaria) 'Lord Lieutenant', blauw druifje (Muscari armeniacum), dwergiris (Iris reticulata) 'Harmony' en oosterse sterhyacint (Scilla siberica)​

 
 

 

Lees verder op iBulb »

2 reacties

 • Jeannette H. Jeannette H. Schiterend dat ga ik ook doen
  Vrijdag 23 Oktober 2015 om 21:49
 • Barbera v. Barbera v. Bij mij staan er ondertussen ook een paar potten klaar :) Met winterviolen er bovenop zodat er nu ook al wat is.
  Zondag 25 Oktober 2015 om 19:53

Log in om een reactie te plaatsen