MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloemen in de moestuin - Een vak apart

19966 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als je vindt dat een moestuin met enkel groenten niet mooi genoeg is, dan kun je die groenten combineren met bloemen. Dit principe is niet nieuw want het is zo dat de cottagetuin ontstaan is. Deze vorm van tuinieren ontstond in de 18de eeuw op het Engelse platteland. Fruit, groenten, kruiden werden op een klein stukje land gecombineerd met allerlei sierplanten zoals rozen, clematis maar ook zonnebloemen, dahlia’s, afrikaantjes… Zo werd de moestuin ook een soort pluktuin.

cottagetuin

Nu we met zijn allen opnieuw aan het moestuinieren zijn begonnen, worden de groenten ook weer opnieuw gecombineerd met allerlei sierplanten. Een reden hiervoor zou net als vroeger het gebrek aan ruimte kunnen zijn, want de tuintjes worden steeds kleiner en vaak is er niet voldoende ruimte om een siertuin én een moestuin te voorzien. Een andere reden is echter ook dat we die bloeiende planten nodig hebben om nuttige insecten zoals hommels aan te trekken voor de bestuiving van de gewassen. Aansluitend hierbij kunnen we ook het feit van de geïntegreerde ziektebestrijding aanhalen. Combinatieplanten zijn namelijk een manier om schadelijke dieren op afstand te houden.

We hebben een aantal basis-plannen gemaakt voor zo'n 'vakje' in de moestuin waarin we een aantal nuttige planten hebben geselecteerd. We hebben ze op kleur ingedeeld omdat het bewezen is dat wanneer je bijen naar je tuin wilt lokken, je dan vooral witte, paarse, blauwe en gele bloemen moet planten. Bijen zijn namelijk goed in het zien van ultraviolette kleuren en zullen er regelrecht naar toe vliegen.

1 reactie

  • Jacques C. Jacques C. Zeer veel en goede informatie. Hier ga ik zeker gebruik van maken voor de mijn volkstuin. Na de bloemen de heesters?
    Vrijdag 19 Februari 2016 om 20:08

Log in om een reactie te plaatsen