MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bloemkool

3965 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bloemkool

 

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea var. botrytis subvar. cauliflora

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

Midden-Oosten; Cyprus

Algemeen

Zoals de andere koolsoorten is bloemkool een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Het is de bekendste soort uit de koolfamilie. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West-Europa en in het mediterrane gebied. Eind 15de eeuw werd de bloemkool in Europa (Italië) geïntroduceerd. De kool zelf bestaat uit hoofdjes (roosjes) van room-witte bloemen.

Bloemkool wordt veelal gekookt maar kan ook rauw als aperitiefhapje gebruikt worden.

Meer info: Winiefred over bloemkool

Teelt

VROEGE TEELT. In februari zaaien in potjes in de koude bak. De jonge plantjes worden rond half april uitgeplant. De plantjes ongeveer 60cm uit elkaar zetten. Oogsten kan rond mei/juni.

ZOMERTEELT Zaaien in april/mei en uitplanten in mei/juni. Oogsten in juli/augustus

HERFSTTEELT Half mei- half juni zaaien in volle grond. In de zomer uitplanten. Oogsten kan in september-november.

WINTERTEELT Zaaien eind juni. Begin augustus planten. Oogsten in september/november

Bloemkolen vragen een voedselrijke grond en veel vocht. De bodem moet een goede structuur hebben en goed doorlatend zijn. Voor de vroege teelt is een humusrijke zandgrond geschikt. De planten zijn vooral gevoelig voor droogte. Vroege bloemkolen kunnen als voorteelt voor tomaten worden toegepast onder koud glas. De teelt van bloemkolen neemt behoorlijk wat ruimte in waardoor de opbrengst in verhouding laag blijft. -Zet de plantjes diep genoeg om omvallen en uitdrogen te voorkomen. Goed aandrukken. Gebruik koolkragen rond het plantgoed. -Wanneer de kool zich begint te ontwikkelen moet deze beschermd worden voor het zonlicht. Dit kan door de plant te bedekken met enkele grote buitenbladeren. -Oogsten doe je door de stam met een scherp mes onder de eerste ring met bladeren af te snijden.

Enkele tips:

 • vruchtwisseling is van groot belang bij de teelt van kolen.
 • zorg voor gezond plantgoed
 • dompel het plantgoed eventueel in een heermoesaftreksel.
 • vermeng kalk onder de grond alvorens uit te planten.
 • op vochtige slempgevoelige grond kun je beter kolen telen op verhoogde bedden.
 • niet uitplanten in koude grond
 • plant geurende kruiden in de buurt van kolen. Hierdoor worden schadelijke insecten misleid. Hyssop bijvoorbeeld zou het koolwitje meer aantrekken dan de kolen in de buurt. Selder naast bloemkool planten zou het koolwitje afweren.
 • zet geen tomaten, stokbonen of aardbeien in de buurt van bloemkolen.
 • na de oogst geen plantenresten laten staan.
 • u kan de jonge planten ook in bodemloze potten planten die gevuld worden met een potgrond waaraan kalk is toegevoegd.
 • laat ook geen planten of onkruiden in de buurt van kolen groeien die tot de kruisbloemfamilie behoren: koolzaad, gele mosterd, veldkers, pinksterbloem, judaspenning, herderstasje. Sommige van deze planten worden ook als groenbemester gebruikt! Gebruik deze dus niet op het perceel waar je kolen gaat telen.
   

Ziektes

 • Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen.
 • Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen.
 • Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen te planten.
 • Slakken

 

 

Bewaren

Op een koele plaats of in de ijskast kan je een kool maximaal een week bewaren. Bloemkolen kunnen goed worden ingevroren.

Recepten

Recepten met bloemkool

Extra tip

Je kan de (hinderende) geur van kolen tijdens het koken min of meer ongedaan maken door een stukje geroosterd brood of een beschuit bij het kookvocht te doen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen